3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Újabb korlátozások jöhetnek az oltatlanok számára

A környező országokhoz képest jobban állunk, de így sem túl rózsásak az előrejelzések Magyarország számára a koronavírus-járvány – jelenleg felívelő – negyedik hullámában. A járványadatokból jól látszik a delta variáns hatása: bár némileg kevesebb a beteg, arányaiban kétszer annyi a lélegeztetettek száma, mint tavaly ilyenkor, a második hullám elején. A kormány mindent az oltásra tett fel, a maszkot és a védekezés más formáit elengedte. 

A HVG fenti helyzetleírását annyival érdemes kiegészíteni, hogy a kormány a maszkok mellett a tömeges tesztelést is elengedte, hiszen ezeket továbbra sem tették ingyen elérhetővé.

Az oltás reklámarca szerint minden oltatlan el fogja kapni a betegséget, de azt maga Merkely Béla is hozzáteszi, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon valószínűleg elnyújtott és laposan emelkedő lesz.

Az oltási program beindulása és a napsütés május környékén pozitív változásokat hozott, a nyár viszonylagos nyugalomban telt és voltak olyan hetek, amikor az ország joggal érezhette úgy, hogy visszatért korábbi, jól megszokott életéhez. Az iskolakezdéssel aztán nálunk is szép lassan elkezdtek felfelé kúszni a számok.

Szeptember elsején regisztrált 194 fertőzött több mint egy hónap alatt ugrott a négyszeresére, 774-re.

-emlékeztet a HVG.

Az, hogy Magyarország nagy részén egyelőre lassabb a járvány előtörése, mint a környező országokban, egyelőre azért is rejtély, mert az oltáson kívül lényegében semmi mással nem védekezünk. Maszkot az egészségügyi intézmények kivételével nem kell hordani, az iskolák nyitva vannak, a színházak, mozik is üzemelnek, és azt sem lehet mondani, hogy a járványba belefáradt emberek sokat törődnének a távolságtartással.

Vannak szakértők, akik a kedvező járványszámok mögött az elvégzett tesztek alacsony számát gyanítják. Ez nem is lenne meglepő fejlemény, hiszen a statisztikák szerint a térségben lakosságarányosan csak a lengyelek tesztelnek nálunk kevesebbet.

Romániában több megyében is kijárási korlátozást vezettek be, ráadásul az egészségügy is összeomlott. Az oltottak száma itt mindössze 28%. Magyarországon az adatok azt is mutatják, hogy nem azért van több fertőzött, mert többet tesztelnének a magyar hatóságok, hanem azért, mert a fertőzés már gyorsabban terjed annál, amit a hatóságot követni tudnának. 

A magas átoltottság ellenére a kormány már több munkahelyen is kötelezővé tette az oltást, emellett a kiskorúak beoltása is megkezdődött. A fertőzésszámok ezekkel együtt is emelkednek, de újabb szigorításokat eddig még nem jelentettek be.

A miniszterelnök rádióinterjújában már korábban is többször kifejtette, hogy nem akarnak újabb korlátozásokat, legfeljebb az oltatlanok számára.

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben