12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Újabb menekülthullám fenyeget Szíriából az éhezés miatt

David Beasley, az ENSZ-szerv első embere létfontosságúnak nevezte, hogy a segélyeket az érintett országok átengedjék a határaikon, mert Szíriában, mint fogalmazott, sokan “az éhhalál szélén” vannak.
A segélyek beengedése Szíriába jelenleg élénk politikai vita tárgya.

Az ENSZ segélyszervezeteinek szállítmányai már nem jutnak el Szíriába Irakból azóta, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta az ezt lehetővé tevő határozatot. Így az addigi négy helyett mindössze két határátkelőhelyen keresztül léptethetők be a segélyszállítmányok Szíriába.

Miután mindkét érintett átkelő a Törökországgal közös határon van, Szíria északi részét lényegében elvágták a segélyektől. Az ENSZ BT napirendjén van egy határozattervezet, amely szerint hat hónapra ismét megnyitnák az iraki-szíriai határt a segélyek előtt.

A WFP jövő hét kedden tart adományozói konferenciát Brüsszelben, amelyen a segélyező országok megtehetik felajánlásaikat. Szíriában kilenc év polgárháború után évi több milliárd dollárra lenne szükség az otthonából elmenekülni kényszerült több millió ember ellátásához.

Az adományozói konferenciákon felajánlott összegekhez képest rendszerint kevesebb érkezik meg ténylegesen adományban.

A WFP szíriai programjának 200 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy teljesítse az idei évre kitűzött vállalásait.

Szíriában, ahol tízből nyolc ember nyomorog, a koronavírus-járvány újabb csapást mért az egyébként is gyengélkedő gazdaságra, és ezzel tovább romlott az élelmiszerellátás színvonala is.

Forrás: MTI

További híreink

“Elegem lett a hazugságokból!” – Toroczkai könyvet ír, és újra kiadta a Vármegyés a véres úton című kötetét

Szabó Norbert

Az oltottak megfertőződés miatt, az oltatlanok pedig kitiltás miatt nem vehetnek részt az Australian Openen

Faragó Dániel

Kozármislenyen is van harmadik út- megalakult a Mi Hazánk helyi szervezete

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen