20.8 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
GazdaságHírekKülföld

Újabb önszankcionálás – tilos fűteni a várótermeket és be kell csukni az üzletek utcára néző bejáratait

Energiatakarékossági intézkedéscsomag készül Németországban, amit ha elfogadnak, akkor tilos lesz az üzletek utcára néző ajtaját nyitva tartani a hamarosan induló fűtési szezonban. 

Ezekre az új takarékossági szabályokra tehát nemcsak az állami intézmények, hanem a vállalkozások és a háztartások is számíthatnak. A tervezet szeptembertől végétől február végéig jelentene korlátozást.

Az üzletek, kereskedelmi ingatlanok fűtéséről a tervezetben kiemelték, hogy az állandóan nyitott ajtók miatt a hő „ellenőrizetlenül távozhat”. Ezért a vészkijáratokat, menekülési útvonalakat kivéve tilos lesz állandóan nyitva tartani a szabadba nyíló ajtókat.

A közintézmények fűtéséről részletes szabályrendszert dolgoztak ki. Így például egyáltalán nem szabad majd fűteni a bejárati előcsarnokokban, várótermekben és minden olyan helyiségben, amely nem állandó tartózkodásra szolgál. Az állandó tartózkodásra való helyiségekben a munka jellegéhez igazítják a szabályokat, így a túlnyomórészt ülő tevékenységekre használt helyiségeket legfeljebb 19 fokra szabad majd felfűteni, és legfeljebb 12 fok lehet mindenütt, ahol nehéz fizikai munkát végeznek.

A tervek között szerepel az is, hogy le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

Robert Habeck gazdasági miniszter, alkancellár az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában kiemelte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, mert Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával „gazdasági háborút” folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között – hivatkozza az Index a minisztert. Azt már sem Habeck, sem a lap nem teszi hozzá, hogy a mostani megszorításokban a háború mellett az elhibázott szankciós politikai is szerepet játszhat.

A hétköznapi európai polgárnak könnyen támadhat az az érzete, hogy a szankciókat nem Európa vezette be Oroszország ellen, hanem fordítva.

A tagállamok kormányai sem megakadályozni nem tudták a háborút, sem közreműködni annak gyors lezárásában. A fentihez hasonló megszorító intézkedések kiváltó okai közül tehát az egyikre bizonyosan nincs ráhatása az EU-nak. A másikra (szankciók) ugyan lenne, de erről a brüsszeli vízfej még azt sem hajlandó elismerni, hogy nem megoldja, hanem gerjeszti a problémákat.

Amennyiben a Habeckhez hasonló csúcsvezetők továbbra sem ismerik be, hogy a szankciós politika elhibázott könnyen lehet, hogy szerte a kontinensen hasonló korlátozások jönnek.

Addig is az alábbi anekdota juthat eszünkbe.

Az agressziv kismalac biciklizik. Éppen a nyuszika előtt teker el, amikor egy hatalmasat zakózik. A nyuszika odamegy:
– Kismalac, nem ütötted meg magad? Minden rendben?
Mire a kismalac:
– Kuss, én igy szoktam leszállni.

(nyitókép:roadster)

 

További híreink

Egy hét alatt átlagosan 13 forinttal lesz drágább az üzemanyag

Faragó Dániel

Ellentétes a Munka Törvénykönyvével a kötelező oltásról szóló kormányrendelet

Kemény János

Honvédelmi miniszter: hamarosan kezdődhet a katonák beoltása (videó)

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben