13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Ujhelyi István – nagyon vigyázni kell, mert a Mi Hazánk készül valamire

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában vendégszerepelt az MSZP brüsszeli képviselője Ujhelyi István, aki elárulta, hogy noha eredetileg az ő nagyszerű ötlete volt az EU-tagság megerősítését szolgáló véleménynyilvánító népszavazási beadvány, de végül mégsem adta be azt az Országos Választási Bizottsághoz.

Nem szereti a párhuzamosságokat

Az ok nagyon egyszerű: a Jobbik beelőzte, Ujhelyi pedig nem szeretne konfrontálódni az 5% alatti párttal. Emlékezetes, hogy a rutinos szocialista néhány hónappal ezelőtt még az MSZP nevét is át akarta alakítani, hogy a párt vonzóbb legyen a fiatalok számára. Az új név az lett volna, hogy Esély.

Erre most nem térünk ki, sokkal érdekesebb a műsorban elhangzott információ, mely szerint

a Mi Hazánk miatt került lépéskényszerbe a balliberális pártok szövetsége.

Az előzményhez még hozzátartozik, hogy a baloldali pártok között ebben is vita alakult ki, mert abban ugyan egyetértenek, hogy Magyarországnak mindenképpen az EU-ban van a helye, de az már nyilvános sajtóüzengetések tárgya lett, hogy időszerű-e most elindítani egy népszavazási kezdeményezést.

Az könnyen belátható, hogy amennyiben a kormány képtelen lesz elérni a Magyarországnak járó Uniós források kifizetését, akkor a gazdasági válság jóval mélyebb lesz a mostaninál és valószínűleg tovább is tart majd. Ekkor a Fidesznek elemi érdekel lesz, hogy a közvélemény lehetőleg ne őket, hanem Brüsszelt hibáztassa a helyzet miatt. Ujhelyi elmélete szerint itt jön a képbe a Mi Hazánk, amely már korábban is megfogalmazta, hogy az Unión kívül is van élet.

Az valóban megtörténhet, hogy az EU-ellenes hangulattal és a gazdasági intézkedések kritizálásával, alternatíva felmutatásával a Mi Hazánk a koronavírus idején hozott jogkorlátozásokhoz hasonlóan erősödést fog tudni elkönyvelni, miközben a Fidesz igyekszik a lehető legkevesebb veszteséggel letudni az év hátralevő részét. Mindemellett az nem észlelhető, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk EU-politikája közeledett volna egymáshoz. A kormánypárt a kezdetektől fogva az Unióhoz való csatlakozás mellett kampányolt, ezzel szemben a Mi Hazánk az önálló nemzetgazdaságot és az Unió utáni életre való felkészülést tartja a kommunikációjának a fókuszában.

Legutóbb ezt a Magyar Szigeten lehetett megfigyelni, ahol a mozgalom elnöke olyan nemzeti pártokkal egyeztetett, (többek között az AfD-vel) akik szintén a megalakulásuktól fogva kritikusan szemlélik anyaországuk uniós tagságát.

Spekuláljunk egy kicsit!

A spekulációk abból indulnak ki, hogy a piaci (jelen esetben a belpolitika a piac) viszonyok, illetve a közvélemény előtt a pártok által láttatott viszonyok között húzódhat különbség. A Mi Hazánk bejutásával visszaállt a centrális erőtér, ezzel egy időben a közvéleménykutatók sorra hozzák ki, hogy az újonnan frakciót alakító párt már a legerősebb az ellenzéki térfélen. Ezt nyilván nem akarja a Fidesz. Nekik az a jó, ha ugyanazok a szereplők az erősek és ugyanazok képesek tematizálni a kormány számára biztosan vesztő ügyeket, mint akik a sokadik kétharmadot okozták Orbán Viktoréknak. Még jobb, ha ez a párt történetesen a régi jó ismerős MSZP, akik mostanra már a törpepárt méretére csökkentek, veszélyt tehát nem jelentenek.

Nade, vissza Ujhelyi István rémálmához! A politikus a stúdióban azt igyekezett sugalmazni, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk összejátszik, de ezt egy informátoron keresztül a “demokratikus ellenzék” lefülelte, ezért nem haragszik a Jobbikra, mert gyorsan kellett lépni a népszavazás ügyében. Ujhelyi azt is megjegyezte, hogy a Jobbik beadványa formailag nem fogja megállni a helyét.

Az eredmény tehát: egyelőre semmi. Ujhelyi nem adta be a kezdeményezését, de mire a Jobbik beadványát formai hibák miatt elutasítják addig elmegy egy csomó idő.

Röhög a Fidesz a markában?

Minden józan számítás szerint igen, ezt kellene tennie. Csakhogy! Varga Judit igazságügyminiszter reakciójából az derül ki, hogy a miniszterasszony Ujhelyi, az MSZP és a Jobbik bénázása miatt még magánál az ötletgazda Ujhelyinél is csalódottabb.

Az egész ugyebár arról szólna, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból való kilépéséhez vezethet. Ebben az esetben a Fidesz azzal a nyugalommal mutogathatna Brüsszelre és a “Sorosista baloldalra”, hogy miattuk nem léphet ki Magyarország az Unióból, sőt. Ebben az elképzelt helyzetben akár még kommunikációs szintre is emelhetné a kormány a kilépést, hiszen a valós szándék úgyse derülne ki, betartani nem lenne esélye a szlogenjeiből következő döntéseket.

Az igazságügy a legritkábban szokott belpolitikai, pártpolitikai eseményekre, vagy közleményekre reagálni. Ez most mégis megtörtént, nem is akármilyen vehemenciával. Az Igazságügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya az eset után ezt írja:

Ujhelyi István egy nap alatt visszavonta a kezdeményezést Gyurcsány náci tagozata kedvéért, a baloldalon teljes a káosz, erről próbálják meg kétségbeesetten elterelni a figyelmet.

Vargáék tehát gyakorlatilag lenácizták a Jobbikot, amire a Gyöngyösi féle, 3%-on álló párt az utóbbi időben biztosan nem szolgált rá. A belső válsággal küzdő, identitását elveszítő párt szintén nem jelent manapság nagy veszélyt a kormányra. Varga Juditék reakciója felfogható indulati válaszként, mintsem előre tervezett, rutinszerű közleményként.

A minisztérium még ezt is hozzátette:

A magyar kormány elkötelezett az uniós tagság mellett, ezt erősíti, hogy a magyar lakosság 80 százaléka ma is az uniós tagság mellett voksolna, tehát elkötelezett az uniós tagság mellett.

A fentiek tükrében érdemes ismét végig nézni Ujhelyi István és Rónai Egon beszélgetését.

Arra az esetre, ha valaki nem szeretné a spekulációt ajánljuk megtekintésre Kunhalmi Ágnes a napokban három éves kutyáját.

További híreink

Trump megvonná az egyetemek és iskolák adómentességét

Irányi Dániel

Nem használja többé a “normál” jelzőt szépségtermékein az Unilever

Faragó Dániel

Tóth Bertalan szerint az MSZP nem lábtörlő

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben