5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Újra parlament – Orbán, Gyurcsány és Toroczkai is felszólalt

A három politikai pólus vezetőinek napirend előtti felszólalásaival kezdődött el az országgyűlés őszi ülésezési időszaka. 

Elsőként Orbán Viktor miniszterelnök emelkedett a pulpitusra, aki arról beszélt, hogy újra gazdasági válság van, amely okának sok összetevője van, de a legfőbb Brüsszel és azok a szankciók, amelyeket a nyugati országok nagy egyetértésben vezettek be az oroszok ellen. A miniszterelnök szerint ezek nem működnek, és az energiaárakban azonnali drágulást eredményeztek.

A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy a Fidesz által a választások előtt kommunikált rezsicsökkentés miért nem érződik, de az új elem, hogy a miniszterelnök elismerte: “a rezsiszámlák az egekbe nőttek”.

A gazdasági szankciók kormányokat buktatnak, Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szankciókat elutasító politikusok sorra kerülnek hatalomra. Példaként annak ellenére Olaszországot említette, hogy a hatalomra kerülő miniszterelnök Giorga Meloni többször is nyilatkozta, hogy támogatja a szankciókat.

A csodafegyvert a miniszterelnök a Nemzeti Konzultációban érzi, ezért újra elindítják a kérdőíves megkereséseket – mondta Orbán, ugyanakkor azt már nem fejtette ki, hogy a kormányhoz visszaérkezett (borítékolható eredményű) válaszokkal mihez fognak tudni kezdeni, hiszen a szankciókról nem a nemzeti parlamentek döntöttek, döntenek.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy amíg nem zajlik le a válság addig a nagy állami beruházások elmaradnak, ezeket csak akkor tudják folytatni, ha ismét meglesz rá a fedezet. Hozzátette, hogy azokat a tőkeerős beruházásokat (például autógyárak) továbbra is finanszírozzák, mert ezek olyanok, hogy “egy állami forinthoz kettőt tesznek hozzá” – értékelt.

A miniszterelnök nagyjából 35 perces szónoklatára a frakcióvezetőknek már jóval kevesebb időkerete állt rendelkezésre a reakcióik ismertetésére.

Elsőként a Mi Hazánk frakcióvezetője válaszolt, aki szerint a most bejelentett konzultáció az nem valós, hiszen a magyar emberek többsége elutasítja a szankciókat, ezért ezt a konzultációt teljesen felesleges lebonyolítani.

Toroczkai László emlékeztetett: Orbán Viktor ezeket a szankciókat maga szavazta meg néhány hónappal ezelőtt Versailles-ban. A Mi Hazánk a kormány mellett áll, akkor amikor az Brüsszelben a magyar érdekeket képviseli, de számos jel mutat arra, hogy a miniszterelnök ebben a puskaporos helyzetben kettős kommunikációt folytat – világított rá a Mi Hazánk elnöke.

A magyar embert nem fogja érdekelni a mellébeszélés, csak a számla fogja érdekelni, a kormány pedig nem hallgatta meg a Mi Hazánk javaslatát, amely a rendszerhasználati díj eltörlését tartalmazza – emlékeztetett. A Mi Hazánk konkrét javaslatokat tesz az extrabevételek megszerzésére. Ilyen például a digitális adó, akár a Facebook megadóztatása, a vagyonadó, amelyeket szintén figyelmen kívül hagytak.

“Arról hallottunk, hogy állami beruházásokat állítanak le, de leállítják-e a multik támogatását?” – tette fel a kérdést Toroczkai, aki úgy értékelte, hogy a romaügyi programokra elszórt pénzek is teljesen feleslegesek, ezekből inkább a magyar embereket kellene támogatni.

Gyurcsány Ferenc felszólalásában azt kifogásolta, hogy a magyar állam képviselői hivatalosan találkoznak az orosz politikusokkal. Ezt követően a volt miniszterelnök az erkölcsről beszélt és rongy embereknek nevezte a fideszes képviselőket.

Gyurcsány szerint ennek a kormánynak előbb-utóbb vége lesz és Orbán Viktor meg fog bukni.

A teljes ülés itt követhető.

(nyitókép:MTI)

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben