5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Ukrajna újjáépítése: az USA legalább 1,5 milliárd dollár értékű hozzájárulást vár az EU-tól

Az Egyesült Államok lerakott egy hosszútávú civil – vagyis nem katonai kiadásokra, hanem az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás működtetésére szolgáló – finanszírozási tervet szövetségesei elé – erről a Telex ír a Bloomberg vasárnapi cikke alapján. A terv szerint az USA havi 1,5 milliárd dollár értékű segélyt vállal, de ugyanilyen mértékű támogatást kér európai szövetségeseitől is.

A Nemzetközi Valutaalap számításai szerint

Ukrajnának havi 5 milliárd dollárra lenne szüksége az alapvető állami feladatok ellátásához és a gazdaság működtetéséhez.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter azt állítja, az augusztusi 4,7 milliárd dollár után szeptemberben már csak 2 milliárd dollár támogatás ért Kijevbe.

A Bloomberg kifogásolta, hogy a valós kifizetések milliárdokkal maradnak el a beígértektől. Egy kormányzati forrás arról beszélt a lapnak, a Biden-kormányzat is érzi a problémát, ezért nagy erőkkel lobbizik annak érdekében, hogy rábírja az Európai Uniót, vegye ki a részét Ukrajna újjáépítéséből.

Mint indoklásukban utaltak rá:

az Unió 9 milliárd eurónyi segélyről döntött a nyáron, ebből azonban 3 milliárd folyósításának formájáról még mindig vita zajlik, 5 milliárd folyósítása folyamatban van, és csak 1 milliárd eurót sikerült ténylegesen kifizetni.

Az október elején Csehországban tartandó uniós csúcs napirendjei között az újabb szankciók mellé napirendre tűzték Ukrajna megsegítésének kérdését is. A tervezet szerint

a 2023-as évben az EU összesen 38 milliárd dollárt különít el Ukrajna számára az uniós költségvetésből.

A Bloombergnek nyilatkozó uniós diplomaták egy része a tagállamokat hibáztatja, akik szerintük “akadályozzák a döntéshozatalt”, és “halogatják a vitás ügyek lezárását”.

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben