7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Ukrán repülő – Iráni biztosítótársaságok nem hajlandóak kártérítést fizetni

Nem fognak az iráni biztosítótársaságok kártérítést fizetni a január elején Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép ügyében – jelentette ki hétfőn az iráni biztosítótársaságok szervezetének elnöke.

A lelőtt repülőgépet ukrán és más európai cégek biztosították, ezért a kártérítés az ő felelősségük, ehhez az ügyhöz iráni biztosítótársaságoknak nincs közük – szögezte le Golam-Reza Szolejmani.

Január 8-án két rakétatalálat ért egy Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet nem sokkal felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Az irániak a kezdeti tagadás után beismerték, hogy a repülőt a hadsereg lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás, egy rosszul beállított légvédelmi radar okozta a katasztrófát.
Ukrajna és Irán megegyezett abban, hogy közösen tárják fel a szerencsétlenség összes körülményét, hogy a felelősök ellen eljárás indulhasson, és az áldozatok hozzátartozói kártérítést kaphassanak.

Az iráni külügyminisztérium júliusban alapvetően nyitottnak mutatkozott a kártérítés-fizetés iránt, de azt hangsúlyozta, hogy ehhez még számos technikai és jogi kérdést tisztázni kell.

Irán intenzív tárgyalásokban áll Kanadával és más országokkal is, amelyek utasai a lelőtt gépen tartózkodtak, és az alapos vizsgálatokat követően kártérítést követelnek a történtekért.

Az ukrán gép feketedobozait Irán nemrég végül Franciaországba küldte elemzésre

MTI

További híreink

Borsodban egy 85 éves nénit öltek meg és raboltak ki

Avar Álmos

A Pfizer hatása fél év után folyamatosan csökken

Faragó Dániel

A tálibok eltökéltek a dohai megállapodás tiszteletben tartásával szemben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben