4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Üzemanyagárak – még a mellébeszélést sem veszi komolyan a kormány

 

Nem hajlandó a kormány érdemben válaszolni Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője által benyújtott üzemanyagárakkal kapcsolatos írásbeli kérdésére, amelyben többek között az üzemanyagárak összetételére, a kormány ebből szerzett hasznára is rákérdezett.

Továbbra is sötétben kell tapogatóznia annak, aki pontosan szeretné tudni, hogy egy liter üzemanyag ára miből áll össze – ársapkával és ársapka nélkül -, illetve arra sem derül fény, hogy mennyit profitál az állam, az éves szinten több milliárd liternyi eladott üzemanyagból.

Így nem láthatja továbbra sem a fogyasztó, hogy mennyi lehet egy-egy liter üzemanyag esetén a termelői ár, ami a kőolaj világpiaci árához viszonyítva jelentős mozgásteret hagy, hiszen a hordónkénti olaj árában – a kitermelési helytől függően (Brent, WTI, Ural, stb.), esetenként 20 dollár különbség is lehet. Külön érdekesség, hogy az árakat döntően a Brent olaj (Északi-tengeri), tehát a legdrágább olajár alapján határozzák meg, ahogyan a jövedéki adót is ez alapján számítják ki.

Ebből következően az összes többi összetevő is rejtve marad, csak a végeredményt láthatjuk a kútoszlopokon.

Ha a dollár-forint  árfolyamot nézzük: egyértelmű a magyar gazdaság romlása, hiszen a kőolaj világpiaci árát tekintve nem lenne indokolt a jelenlegi ár. 2012-ben, amikor soha nem látott mértékű drágulásról beszéltek, akkor 120 dollár körüli hordónkénti ár mellett, “csak” 450 forint környékén mozogtak az üzemanyagárak.

Brent nyersolaj ármozgása 2012-2022

Az egyetlen kérdés, amire konkrét válasz érkezett, az az adóterhek csökkentésére vonatkozik, erre pedig a válasz szerint az

uniós szabályokra hivatkozva nincs lehetősége a kormánynak.

Ezzel szintén a magyar gazdaság hihetetlen mértékű romlását ismerték el, hiszen az uniós szabályozás euróban szabja meg a jövedéki adó mértékét, ami miatt ez ma duplája a tíz évvel ezelőttinek. A forintnak az euróhoz és a dollárhoz viszonyított romlása tehát tagadhatatlan.

dollár/forint átfolyam-mozgás 2012-2022
euró/forint árfolyam-mozgás 2012-2022

A nemzetközi üzemanyag árakat tekintve látható az is, hogy nem a Fidesz-kormány az, amelyik „megvédi” az embereket a magas áraktól:

Mivel arra a kérdésre sem érkezett válasz, hogy mennyit profitál a kormány az eladott üzemanyagok árából, itt egy kimutatás a hazai kutak által eladott üzemanyagokról (benzin–gázolaj összesen), ami jól mutatja, hogy havi szinten több száz millió, éves szinten több milliárd liternyi eladott üzemanyagról van szó.

A lengyel kormány egyébként február 1-jétől hat hónap időtartamra 8 százalékra csökkentette az üzemanyagok áfáját. Így is lehet.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

 

 

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben