17.5 C
Budapest
2021. szeptember 27., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Vajon ki ismeri a HUNORT és a HUSZÁRT?

– Kérdés, tudja valaki, na persze azokon kívül, akik tagjai, hogy milyen szervezetek nevei? Nagyon kevesen, de honnan is tudnák az átlag állampolgárok, ha nem találkoznak velük, mert nem használják őket, akkor és arra, amire létrehozták – kezdi szerkesztőségünkhöz eljuttatott írását Vidó Attila, a Mi Hazánk rendvédelmi szakpolitikusa, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének volt alelnöke. Folytatás alább.

– Na de nem is akarom tovább csigázni a tisztelt olvasók képzeletét, meg már az is lehet, hogy olvasás közben sokan az internetről segítséget kérve megtudták a választ. Két különleges mentőszervezetről van szó. Évekkel ezelőtt hozta létre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a HUNOR és a HUSZÁR nemzetközileg minősített mentőszervezetet. Tudják, ezek azok az egységek, akik természeti vagy egyéb katasztrófáknál segítenek a mentésben, sok esetben külföldön is, segítséget nyújtva az adott ország egyéb mentőszervezeteinek – mutat rá.

– Mint arról az elmúlt hetek híradásaiban értesülhettünk, sajnos hazánkat és több európai országot sújtott természeti katasztrófa. A kérdés máris adott. Hol volt ez a két pont az ilyen helyzetekre létrehozott és kiképzett szervezet? A válasz, sajnos sehol! Arról, hogy miért nem vetették be őket, vannak gondolataim. Az első, hogy pénzbe kerül és így kevesebb pénz marad a katasztrófavédelem kasszájába, pl. arra, hogy folyamatosan, naponta többször is ellenőrizzék a tűzoltókat. A másik az OKF által ugyan folyamatosan tagadott, de azért létező nagyfokú létszámhiány. Az tudni kell, hogy HUNOR mentőszervezet tagjai hivatásos tűzoltók, akik ezt a plusz „beosztást” és feladatot ellátják a rendes szolgálatukon kívül – fogalmaz.

– Ha ezeket az embereket napokra esetleg hetekre elvezényli egy ilyen katasztrófa sújtotta helyre, akkor addig helyettük a napi szolgálatot valakinek el kell látnia, amiből az következik, hogy sok lesz a túlszolgálat, civilesen mondva, túlóra. Ez pedig nem jó, mert ugye ez pénzbe kerül az OKF-nek. Tehát megállapíthatjuk, hogy ezen két, amúgy nagyon hasznos szervezet is olyan katasztrofálisra sikeredett – nyomatékosítja. Jó sok adófizető forintba került-kerül, de legalább nem jó és nem is működik. Sajnos – zárja gondolatait.

Ezen a linken szintén erről a témáról olvasható egy érdekes és elgondolkodtató írás, ami a legnagyobb tűzoltószakszervezet (HTFSZ) honlapján jelent meg.

További híreink

Halálos mérget tartalmazott egy levél, amelyet a Fehér Házba küldtek Kanadából

Varga Lilla

Rúgással kéregetnek a Kökinél – A MÖM oknyomozó vonatozást tartott (videó)

Faragó Dániel

Svájcban csak beoltott nézőket engedne a stadionokba a labdarúgók szakszervezete

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen