2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Választási kampány kezdődött Dunaújvárosban

A Fejér megyei 4-es számú (a megye keleti felét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert az itt tavaly áprilisban mandátumot szerző Pintér Tamást (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármesterévé választották, és a jogszabályoknak megfelelően a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság eddig tíz pártot vett nyilvántartásba a választásra. A voksokért ringbe száll a Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Tiszta Energiával Magyarországért Párt, Nemzeti Zöld Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Magyar Szocialista Párt, Lehet Más a Politika, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt, Demokratikus Koalíció.

Az időközi választáson indulni szándékozó jelölteknek ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. A jelölteket január 10-én 16 óráig lehet bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Az ajánlóíven fel kell tüntetni annak a nevét, személyi azonosítóját és aláírását is, aki az ajánlásokat gyűjti. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás nem vonható vissza.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha az ajánló választópolgár feltüntette a nevét, személyi azonosítóját, lakcímét. A választópolgár adatait más is rávezetheti az ajánlóívre, de azt mindenképpen a választópolgárnak kell aláírnia.

Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat adatbázis építésére felhasználni. A választási eljárási törvény szerint bűncselekmény, ha bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt, például pénzt vagy ajándékot ígér.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben. Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben is.

(MTI, fotó fejérvár)

További híreink

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Sport és Politika Konferencián vett részt a Mi Hazánk Mozgalom

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben