17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Vissza a jövőbe- ismét rekordon a koronavírusos megbetegedések száma Kínában

Kínát az utóbbi napokban a járvány kezdete óta a legdurvább hullám sújtja, így a vírus házigazdája ismét szigorú szabályokat vezet be, a közegészségügyi rendszer pedig heteken belül összeomolhat.

Az elmúlt tíz hétben Kínában több mint 14  ezer esetről számoltak be, ami több, mint a tavalyi évben az országban összesen jelentett esetszám. A fertőzések nagy részét a gyorsan terjedő, már jól ismert, de az oltásokkal megfékezni nem tudott omikron variáns okozza.

Kínában már eddig is nagyon szigorú szabályok voltak életben, a lakosság tömeges tesztelése évek óta folyamatosan zajlik. A vírus a kínai egészségügyi rendszerre olyan megpróbáltatást mér, ami nehezen felfogható más országokban, hiszen Kínában már önmagában egy népszámláláson is tízmilliós nagyságrendű szokott lenni a hibahatár.

A magasra rúgott esetszámok miatt most újra milliós lakosságú városokat zártak le, köztük a 18 milliós Sencsent.

Az északkeleti Csilin tartományban – ami jelenleg járvány legsúlyosabban sújtott régiója – az érintett városok versenyt futnak az idővel ideiglenes kórházak felkészítéséért. Egy helyi tisztviselő azt mondta, a Reutersnek hogy

a tartomány járványmegelőzési készletei két–három napon belül elfogyhatnak.

A következő hetek döntő fontosságúak lehetnek a kínai járványkezelés sorsával kapcsolatban, illetve annak eldöntésében, hogy a meglévő intézkedések (beleértve az oltásokat) valóban hatékonyak-e a fertőzések tovább növekedésének megfékezésében vagy akár nulla megbetegedés elérésében.

Egyes szakértők úgy látják, hogy bár az országban eddig jól működött az a járványkezelés, ami nullára szorítaná vissza a fertőzöttek számát, sokáig ez már nem fenntartható. A teljes lezárások legnagyobb elszenvedője a gazdaság; több vállalat már visszaeséseket tapasztal a bevételében, mivel a lezárások miatt a működésük nehézkessé vált.

További híreink

Elfogyott az első kiadás – Könyvsiker lett Dúró Dóra és Szakács Árpád közös könyve

Faragó Dániel

Jobboldali előretörés Olaszországban

Kemény János

Többen életüket vesztették egy Covid-osztályon kigyulladt tűzben Indiában, rekordon a fertőzöttek száma

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen