5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Von der Leyen üzent az olaszoknak: „megvannak az eszközeik” arra az esetre, ha nem a kívánt oldal győz

Ha Olaszország a parlamenti választás után „nehéz helyzetbe” kerül, megvannak az eszközeink, mint Lengyelország és Magyarország esetében – idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Corriere della Sera napilap nyomán az MTI.

Von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen mondott beszédében hozzátette, hogy akármilyen demokratikus kormány alakul a választás nyomán Olaszországban, az Európai Bizottság együttműködik Rómával. Von der Leyen kijelentéseit “szánalmas fenyegetésnek, intézményes visszaélésnek” nevezte Matteo Salvini a Radio Capital rádiócsatornán. A Liga vezetője szerint az Európai Bizottság elnöke „teret tévesztett, megfeledkezve, hogy minden európait képvisel, nem csak a baloldaliakat”.

„Megvannak az eszközeink”, ha negatív irányba indulna el Olaszország

Meglátjuk, hogyan döntenek az olasz emberek. Ha az új kormánnyal közös munkánk negatív irányba indulna el, megvannak az eszközeink, ezt már Magyarország és Lengyelország esetében is bizonyítottuk – jelentette ki Ursula von der Leyen a New York-i egyetemen tartott előadása során.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a vasárnapi, olaszországi választások jelöltjei között vannak „Putyinhoz közel álló alakok”.

 Vagy a magyar miniszterelnök mellett áll a jobboldal vagy a demokratikus államok mellett

– jelentette ki a „demokrata”, aki éppen most fenyegetett meg egy elvileg szuverén országot, hogy retorzióra számíthat, ha nem az EU szélsőliberális vezetése által preferált oldal győz.

Von der Leyen kiemelte:

a jogállamiságot meg kell védeni az Európai Unióban, és példaként azt állította, hogy Magyarországon és Lengyelországban is volt probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióval.

(Az igazságszolgáltatással valóban probléma van, hiszen miközben hazafiakat börtönöznek be kohold vádak alapján, addig a gyilkosok szabadlában maradnak hála a posztkommunista és szélsőliberális bírói joggyakorlatnak, melyhez a Fidesz-kormány még a 4. kétharmad után sem mer hozzányúlni – a szerk.)

Megjegyezte, minden olyan demokratikus kormánnyal kész együttműködni, amely hajlandó megvédeni az európai értékeket. „Tudom, hogy néha lassúak vagyunk, és sokat beszélünk egy-egy témáról, de ez a demokrácia szépsége” – mutatott rá von der Leyen, aki megismételte, Ukrajna továbbra is számíthat az Európai Unió teljes körű támogatására.

Szerinte egyébként az „európai értékek” a demokrácia és „az alapvető jogok”, melyek veszélyben vannak Magyarország miatt. Ez ugyanaz a Magyarország, ahol mindenféle LGBT-csoportok vonulgathatnak még Pécs belvárosában is, vonaglásukat a magyar állam az adófizetők pénzéből rohamrendőrökkel és kordonokkal biztosítja, miközben kizárólag az ellentüntetőket vegzálja. Pont úgy, mint Nyugaton.

Szankciók és európai kultúra

Matteo Salvini a jobbközép szövetség csütörtök esti római nagygyűlésén azt mondta, a fél világ diktálni akarja az olaszoknak, kire szavazzanak, de „Berlinnek, Párizsnak, Brüsszelnek meg kell nyugodnia, mivel a jobboldal fog győzni”. A jobboldali Il Giornale azt írta, Washington semmilyen vétót nem emelt az esetleges jobboldali kormánnyal szemben. A választási kampány utolsó napján, a szombati kampánycsend előtt Matteo Salvini a közösségi oldalain zajló négyórás egyenes közvetítésben létesít kapcsolatot a szavazókkal. Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni Nápoly mellett a korábban baloldali munkásfellegvárnak tartott Bagnoli utcáin zárja kampányát. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) a római tereket igyekeznek megtölteni. A közszolgálati RAI1 televízión csütörtök késő este sugárzott kampányzáróban a pártok vezetői egyenként válaszoltak a kérdésekre.

Matteo Salvini a szerinte győztes jobboldali kormány legelső lépésének a rezsicsökkentést ígérte, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben karácsonyig egymillióan maradhatnak munka nélkül a termelés leállása miatt. Salvini hozzátette, hogy a legelső kormányülésen visszavezetik az illegális migrációt leállító rendelkezéseket.

Nem fogunk lemondani templomainkról, nem engedjük, hogy megváltoztassák imáinkat, évezredes történelmünket

– jelentette ki Matteo Salvini a jobbközép kampányzáró eseményén a római Piazza del Popolo terén.

Milyen Olaszországra ébredünk hétfőtől? – kérdezte a Gazzetta del Mezzogiorno dél-olasz napilap, megjegyezve, hogy a választás az ország déli régióiban dől el, ahol az M5S, a PD és az FdI harcol a szavazatokért.

A La Repubblica napilap rámutatott, hogy szoros verseny a kétszáz fős szenátusban várható, ahol a választási rendszer sajátossága miatt erős győzelem kell a többség megszerzéséhez.

Kampányzáró televíziós szereplésében Giorgia Meloni kijelentette, hogy az Olasz Testvérektől egyedül a baloldal fél, mivel tart „hatalmi rendszere” elveszítésétől. A felmérések szerint esélyes miniszterelnök-jelölt Meloni a jövendőbeli kormány legsürgősebb lépéseként a gáz- és villanyáram árai egymástól való függetlenítését jelölte meg. Bejelentette, hogy

a jobboldal energetikai csomóponttá (hub) akarja átalakítani a több irányból érkező vezetékrendszerrel bíró, valamint természetes forrásokban gazdag Olaszországot.

Giorgia Meloni az illegális bevándorlás azonnali leállítását sürgette a befogadásra jogosultak európai szétosztásával. Az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása mellett kötelezte el magát, egy úgynevezett kompenzációs alap bevezetését szorgalmazva a szankcióktól leginkább sújtott tagállamok számára.

“Nem értek mindenben egyet Magyarországgal a külpolitikában és Ukrajnával kapcsolatban (..), de tagadhatatlan, hogy a nyugati szövetségben vannak országok, melyek nyernek a szankciókon, mások viszont veszítenek” – jelentette ki Giorgia Meloni.

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben