25.5 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Wass Albert szobrának avatásán DK-s aktivisták próbáltak zavart kelteni Csepelen

Wass Albert szobrot avattak Csepelen. A magyargyűlölő ellenzék persze kapva kapott az alkalmon, hogy az új főpolgármester példáját követve fasisztázzák az erdélyi írót. A “nagyszabású” demonstráció mintegy két percig tartott, az egyik transzparensre a “provokáció” feliratot tették, egy másikon Radnóti Töredék című versének első sorát, egy harmadikon pedig “Wass Albert, nem kérjük” felirat szerepelt. A performansz nem sokáig tartott, a békés emlékezők elzavarták a provokátorokat.

A Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban avatta fel Wass Albert szobrát Tarlós István és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. Vélhetőleg a helyszín csíphette az ellenzék szemét, mert ugyan az eseményre a hideg ellenére rengeteg Wass Albert tisztelő érkezett, szégyenletes módon nem maradt el a DK-s provokáció sem.

A nagyszabású tüntetésre mintegy 10-12 nyugdíjas korú gyurcsányista aktivista érkezett, akik “provokáció” és “Wass Albert, nem kérjük” feliratú transzparenssel akarták megzavarni az eseményt, viszont a hidegben mintegy két és fél percet bírtak, majd a megemlékezők erőteljes kérésére, sietve távoztak a helyszínről. Az ellenzéki dárdahegyek transzparenseire ráfért még Radnóti Miklós 1944-ben íródott Töredék című versének első sora (“Oly korban éltem én e földön”), azt sugallva, hogy Wass Albert a fasiszta eszmék követője lett volna. Pedig a tüntetők Radnóti verséből simán magukra, pontosabban eszmei vezetőjükre is ráismerhettek volna, hiszen a költemény néhány sora ( “mikor besúgni érdem volt s a gyilkos, az áruló, a rabló volt a hős”) bizony a kommunista rendszer vezető embertípusára is ráillik. Ez azonban nem zavarta egyiket sem, performanszuk valójában csak indokolatlan bomlasztásra volt jó, valódi üzenet nélkül. Egyébiránt onnan tudjuk, hogy a “megmozdulást” a DK szervezte, hogy a mélyenszántó transzpartensek az önkormányzati választásra készült plakátok hátuljára voltak írva/nyomtatva, szóval nem világos, hogy egy független megmozdulásnak akarták-e láttatni a dolgot és ennyire alkalmatlanok, vagy nagyon szerették volna, ha mindenki tudja, Gyurcsány Ferenc áll a gyűlölködés hátterében.

Csepel polgármestere szerint tudatlanság áll a Wass Albert gyűlölet hátterében, bíznak a csepeliekben, hogy vigyázni fognak a szoborra, de az egész parkot bekamerázták. Borbély Lénárd arról is beszélt, hogy elég sokat elárul Wass Albertről, hogy az amerikaiak, akiknél a legjobban működik a demokrácia soha nem adták ki az írót. A szoboravatás utáni emlékesten egyébként a közönség könnyes szemmel hallgatta végig a megemlékezést, ami tulajdonképpen azt jelenti, van még remény.

 

Forrás: PS nyomán

További híreink

Emberi csontokat találtak Szentendrén

Irányi Dániel

A roma jogvédők több kárt okoznak a cigányságnak, mint ha nem is léteznének – riportsorozat Tiszabőről, a magyar oktatás helyzetéről 3. rész

Gabay Dorka

Nincs több nyilvános mise Magyarországon a járvány miatt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben