16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

WHO: nem elég jók a vakcinák, de még több kellene belőlük

Az Egészségügyi Világszervezet által létrehozott munkacsoport szerint a jelenlegi vakcinák sem az omikronnal szemben, sem a még nem ismert új variánsokkal szemben nem lesznek elég “hatékonyak”.

A csoport azt vizsgálta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák hogyan teljesítenek az újonnan megjelenő vírusvariánsok ellen – egy, két vagy akár három dózis felvételével.

A tudósok arra jutottak, hogy az omikronnal szemben még a harmadik oltás sem elégséges megoldás.

Indoklásuk szerint viszont amíg új vakcinák nem állnak rendelkezésre, szükséges lehet a jelenlegiek frissítése, utángyártása.

A WHO a vakcinagyártókat fel is kérte arra ,hogy kezdjék el kidolgozni az újabb- omikron elleni oltás szakmai alapjait. 

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a következő hat-nyolc hétben várhatóan

az európai lakosság több mint fele megfertőződhet a koronavírus Dél-Afrikából származó omikron-variánsával, függetlenül attól, hogy oltottak, vagy oltatlanok.

Európában több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám

– fogalmazott Kluge, aki azt is hozzátette:  az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek „lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken”. Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek.

David Nabarro, a WHO koronavírusügyi megbízottja beszélt arról, hogy az omikron miatt rendkívül nehéz lesz a következő három-négy hónap, de mint fogalmazott: „már lehet látni a járvány végét”.

 Nabarro szerint az omikron-hullám alatt még újabb korlátozásokra is szükség lehet.

Hozzátette:  az omikron után még további variánsokra kell majd készülni, és valószínűnek tűnik az is, hogy a vírus nem tűnik el majd teljesen.

(index nyomán)

További híreink

Hova tűnt Kim Dzsong Un?

Varga Lilla

Hat hónap letöltendőt kapott egy “maszkbűnöző” Írországban

Irányi Dániel

A Majdan emlékezete: megosztott ukrán közvélemény

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen