14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

16 év után ismét Pongrátz-felszólaló az ország egyetlen 1956-os múzeumánál

Pongrátz Gergely 2005-ös temetése óta nem szólalt fel Pongrátz-testvér az ország egyetlen 1956-os múzeumánál, Kiskunmajsán, most viszont ismét oda látogat Pongrátz András. A megemlékezés után lehetőség adódik a múzeum közös megtekintésére, tárlatvezetéssel. A kilenc gyermek közül hat fiútestvér fegyverrel harcolt a szovjet megszállók ellen a szabadságért a budapesti Corvin közben, (közülük már csak kettő él, és csak András aktív): Pongrátz András (1938–), Pongrátz Bálint, Pongrátz Ernő (1920–1978), Pongrátz Gergely (1932–2005), Pongrátz Kristóf (1927–2009) és Pongrátz Ödön (1922–2009).

A Fidesz tavaly megszüntette az ország egyetlen ’56-os múzeumának működési támogatását. A Pongrátz Gergely által alapított múzeum állami támogatása érdekében országgyűlési képviselőként 2010-től évekig nyújtott be költségvetési módosító javaslatot Novák Előd, de a fideszes többség mindig leszavazta azt. Végül 2015-ben a Honvédség felújította, de működési támogatást nem adtak, azt csak Kiskunmajsa önkormányzatával kötött együttműködési megállapodással sikerült úgy-ahogy biztosítani. De miután 2019-ben fideszes többségűvé vált az önkormányzat, felmondták ezt a megállapodást. Eközben a Fideszt nem zavarja a budapesti Szabadság téri kommunista megszállási obeliszk, és Gyurcsányék városligeti vaskefeemlékműve sem, mely szintén inkább a megszállóknak állít emléket.

További híreink

Lezárás után “rezsicsökkentés” – hatmillió oka volt bezárni a szállodának

Faragó Dániel

“Azokkal tudunk együttműködni, akik tisztelik a magyarságot” – összefoglaló Nyíregyházáról

Faragó Dániel

Elmaradt a Pink Piknik a Csanyik völgyben, amit a Mi Hazánk sikerként értékel

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben