8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Orvoshiány – egy év alatt 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma

Egy év alatt 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma Magyarországon, ezzel már több mint 500 praxis betöltetlen.

Három éve még 53 újabb üres praxist jelentettek a megelőző évihez képest, tavalyelőtt ez a szám már 62-vel nőtt. Az aktuális zárszámadás adataiból kiderül, tavaly még ennél is durvább ugrás következett be: egy év alatt 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma Magyarországon.

A tartósan, vagyis több mint egy éve üres praxisok száma is évről-évre ütemesen nő. Míg három éve 284 ilyen rendelő volt az országban, addig tavalyelőtt már 340, tavaly decemberben pedig 402.

Ennek a tendenciának a hátterében az orvostársadalom öregedése is áll. 2020 végére 58,8 évre nőtt az átlagéletkor, 66 évre nőtt a csúcsérték, az orvosok 90 százaléka pedig már 73 éves lett.

Az orvostársadalom öregedése évtizedek óta probléma Magyarországon, hiszen társadalmunk egésze is elöregedőben van. Azt, hogy 3 év alatt miért nőtt a duplájára az üresedés üteme nem lehet kizárólag az idősödés számlájára írni. A baj nem csak a háziorvosoknál van, hanem a kórházban, vagy egyéb egészségügyi intézményben dolgozóknál is. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók túlterheltek, ráadásul

az oltatlan dolgozók közül sokan meg sem várták amíg kirúgják őket és hamarabb elhagyták a pályát.

A felmondott, vagy kirúgott orvosok számát megbecsülni is nehéz. Az elmúlt időszakban a nagykanizsai kórházban 100-an jelezték, hogy ott fogják hagyni a munkájukat. A felmondási hullám így akár 5000 egészségügyi dolgozót is érinthet.

Az eddig is ezer sebből vérző egészségügyben a felmondások miatt a várólisták már a lélektani 50.000-es számhoz közelítenek.

Orvoshiány – belehalt a hosszú várakozási időbe a sürgős beutalóval rendelkező beteg

További híreink

Karácsony Gergely is bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Gabay Dorka

A nyári hőségben sem ivóvizet, sem árnyékot nem biztosított kutyáinak

Szabó Norbert

Elhunyt Almási István népzenekutató

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen