20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Jeles napok

Székely Szabadság Napja – a háború zárójelbe teszi az ünnepségeket

1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, a székely vértanúkat. Ők a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Életüket adták a nemzeti önrendelkezésért, ezzel a bátorság és hűség példaképeivé váltak.

2012-től pedig ekkor ünneplik a Székely szabadság napját – többnyire kulturális és szórakoztató rendezvényekkel.

Az idei ünnepre az Ukrajnában zajló események teljes mértékben rányomják a bélyeget, zárójelbe téve a történelmi cselekedeteket.

Kárpátaljáról már most is többezer magyar volt kénytelen elmenekülni, Románia pedig az orosz védelmi miniszter szemében már ellenséges, barátságtalan ország, így a székelyek is belesodróthatnak az események sűrűjébe.

Oroszország barátságtalannak minősítette hazánkat

A Mi Hazánk korábban már jelezte, hogy Magyarországnak semmi köze a háborúhoz és elítélik, hogy a kormány idegen katonákat engedett be az országba. A mozgalom ez ellen is tiltakozik a március 15-én.

(fotó:CarpathianBrigade)

További híreink

Eljárás indult az RTL Klub ellen a “szivárványcsaládos” hirdetés miatt

Irányi Dániel

Előállítottak öt gárdistát a tegnapi felvonulás után

Kiss Albert

A kormány munkaalapú társadalma: béremelés helyett harmadik országbeli munkaerővel oldanák meg a hiányt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen