1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Belföld

Tovább cenzúráz a Facebook tilos kritizálni a muszlimokat és a transzneműeket

A profil megszüntetése csak egy a lehetséges büntetések közül. Muszlimokat disznónak nevezni például nagyon súlyos vétek, ugyanígy bajba kerülhet, ha valaki a korábbi kedvesével készített intim videó nyilvánosságra hozatalával fenyeget.

Szigorításokat vezetett be a Facebook, ezekkel kapcsolatban fontos tisztán látni, nehogy valaki elveszítse a profilját – írja összefoglaló cikkében a HVG. A változtatások december 19-én jelentek meg, pontosan akkor, amikor Donald Trump ellen megkezdődött az alkotmányossági eljárás, de az időbeni egybeesés a Facebook szerint csak véletlen.

A változások értelmében mostantól az emberi méltóságot sértő bejegyzéseket szigorúbban veszik. Tilos lesz

a színes bőrűeket majomnak nevezni,
a színes bőrűeket mezőgazdasági termelő eszközökhöz hasonlítani
a zsidókat patkányozni
a muszlimokat disznózni.

Mindezek mellett a muszlimokat nem lehet kecskével, disznóval közösülő emberként ábrázolni, a mexikóiakat a férgekhez hasonlítani, a nőkre háztartási eszközként vagy vagyontárgyként hivatkozni, a transznemű embereket pedig tárgyként (“ez”, “az”) emlegetni. A transzneműek létezésének tagadása szintén büntetést von maga után.

Ezeket nem csak szóban, képben is tilos.

Az új szabályokat megsértő felhasználó elsőre csak figyelmeztetést kap a platformtól, a többedik bűnismétlés után viszont már le is tilthatják, sőt, a helyi rendőrséget is értesíthetik, ha úgy látják, valaki kifejezetten fenyegető jelleggel tesz közzé bejegyzéseket.

A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként. Ezt a moderátoroknak mind át kell nézniük, a pontosításnak köszönhetően viszont már jóval kevesebb időt kell egy bejegyzésre szánniuk.

(Infostart)

További híreink

Felfüggesztettel bátorítják az Országos Roma Önkormányzatot a további bűncselekményre?

Kiss Albert

BKK: hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok

Varga Lilla

Folyamatosan lopják a halakat a magyar tavakból

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben