21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek

A 65 évnél idősebb orvosok nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel

A tárca felszólította ez egészségügyi intézmények vezetőit, hogy szervezzék át a tevékenységüket az idősebb orvosok védelmének érdekében. Az javasolják, hogy a 65 évnél idősebb orvosok csak telefonon konzultáljanak a betegekkel és a kollégáikkal.

Az idősek és az egészségügyben dolgozók fokozott védelmére hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnapi közleményében. A tárca felszólította az ellátó intézmények vezetőit, hétfőtől szervezzék át egészségügyi tevékenységüket úgy, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.

Több tízezer szakemberről lehet szó

Több mint 15 ezer orvos és 30 ezer szakdolgozó van Magyarországon az állami egészségügyben, akik már betöltötték a 65. életévüket.

Az ajánlás egyedül a háziorvosi ellátásban nem tiltja kifejezetten a 65 éven felüliek közvetlenül a betegellátásban történő munkavégzését.

A minisztérium közleményében kiemelte: az új típusú koronavírus az idősekre, a legyengült immunrendszerűekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozók élet- és egészségvédelmére, különös tekintettel az idősebb kollégákra.

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsék az orvos beteg-találkozásokat – rögzítette a szaktárca. Az Emmi ezen túl távkonzultációs kapcsolattartást javasol az idősebb orvosok, ápolók munkavégzésére, és azt is kérik, hogy a dolgozók egymással is lehetőleg csak ezen a módon tartsák a kapcsolatot.

Eszerint a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad, a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell kéthetenként kiállítani. Március 13-tól pedig bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert Kásler Miklós miniszter rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit.

Emellett a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni, az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig – írták.

Az Emmi azt kéri, hogy minden idős ember a saját érdekében minimalizálja a személyes találkozásokat.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő beavatkozásokat végezzék el.

Az Emmi kérte az intézmények vezetőit, hogy erről haladéktalanul tájékoztassák a betegeket – közölte a szaktárca.

Forrás: MTI

További híreink

Orbánt nem érdekli, hogy a magyaroknak is fájni fog, végrehajtja Brüsszel parancsát

Faragó Dániel

Itt az új, hatvanszor gyorsabban terjedő delta plusz variáns

Faragó Dániel

Bajnokok Ligája: keddi menetrend, Barcelonában a Ferencváros

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen