1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt Tudomány

A bezártság alatt még depressziósabbak és még kövérebbek lettünk

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet kutatói a koronavírus 3. hullámának végén egy országos, online felmérést végeztek.

Arra keresték a választ, hogy a COVID-19 járvány miatt bevezetett korlátozások miként változtatták meg az emberek fizikai aktivitását, és mindez hogyan hatott a lelkiállapotukra. A felmérést az index is szemlézte.

A kutatásból kiderül, hogy akik kihívásként éltlk meg a pandémiát, ezért pedig többet mozogtak, azok most egészségesebb mentális állapotban vannak, mint azok, akik fenyegetettségként fogták fel.

A 2021. április 15. és június 15. között zajlott online felmérésben összesen 1334 – tizennyolc évnél idősebb – személy vett részt. A járvány kezdete óta a megkérdezettek közel egyharmadának nem változott, míg 37 százalékának csökkent a fizikai aktivitása, 31 százalékuk pedig többet mozgott, mint a korlátozások előtt.

A megkérdezettek közül minden harmadik személy tapasztalt súlynövekedést, 43 százalékuknak nem változott a súlya, és csupán valamivel több, mint egyötödük fogyott – részletezi a pszichológus.

A vizsgálatokból megállapítható, hogy a korlátozásokat megelőző időszakhoz képest aktívabbá válók, valamint aktivitásuk megőrzők jobb lelki állapotban voltak közvetlenül a járvány után, mint az inaktívabbak.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a pandémia alatt a magyar lakosság 50 millió kilóval lett nehezebb.

További híreink

Csak oltottak mehetnek a Fidesz kongresszusára

Faragó Dániel

Gyerekek a pécsi Pride-on – a Mi Hazánk feljelentést tett (videó)

Kemény János

„Az este 11 órás zárási korlátozás miatt 30-50 százalékkal csökkent a forgalmunk”

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben