2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

A cigány hősök napjának bevezetését akarja a korábbi Jobbik elnök

Segély helyett hazát kell nekik adni Vona szerint…

A cigány hősök napjának bevezetésével segítené elő a roma kisebbség integrációját Vona Gábor. A Második Reformkor alapítványt életre hívó egykori Jobbik-elnök szerint az oktatási és szociális intézkedések önmagukban nem elegendők, a javaslattal olyan kapaszkodókat adna a legnagyobb hazai kisebbségnek, ami elősegítené a hazaszeretet kialakulását.

Hogyan várunk el integrációt egy olyan közösségtől, amelynek a hazaszeretethez sokkal kevesebb kapaszkodója van?

Ezzel a kérdéssel vezette fel Vona Gábor fővárosi sajtótájékoztatóján a nevéhez fűződő Második Reformkor Alapítvány újabb javaslatát, amely a cigány hősök napjának bevezetését célozza.

“Egy nagyon fontos lelki-érzelmi szempontot figyelmen kívül hagyunk és ez a hazaszeretet”
Vona szerint az integráció első lépéseként nem feltétlenül szociális, oktatási és közigazgatási változtatások kellenek – szükség van arra is, hogy a cigányok ne csak kisebbségként vagy áldozatként, hanem a haza részeként tekintsenek magukra.

Hangsúlyozta, hogy egy cigány etnikumú gyermek sokkal kevesebb kapaszkodóval rendelkezik ahhoz, hogy átélhesse a hazaszeretetet, mint egy magyar, így ő sokkal nehezebb helyzetben van, amikor a haza fogalmát kell definiálni.

Vona Gábor szerint egyfajta kapaszkodó lenne egy olyan emléknap bevezetése, amelyen azokról a cigányokról emlékezhetnének meg, akik életüket kockáztatták vagy adták Magyarországért.

A lényeg, hogy a cigány embereknek ne csupán segélyt adjunk, ne csupán munkát, ne csupán lehetőséget a felzárkózásra, hanem ennél is többet: hazát.

Arról az érintetteknek kellene dönteniük, hogy a cigány hősök emléknapját mikor tartanák, az ezzel kapcsolatos javaslat pedig a társadalmi egyeztetés után, várhatóan december elején nyer végleges formát. (alfahir)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben