23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Szórakozás

A Facebook már a WhatsApp adatainkra is kíváncsi

A felhasználói feltételek tervezett változásai miatt fordultak más szolgáltatások felé a WhatsApp felhasználók. Attól tartanak ugyanis, hogy adataikat átadják a Facebooknak.

A Facebook menedzsmentje az elmúlt napokban kétségbeesetten igyekszik kezelni azt a komoly problémát, amit saját maguk robbantottak ki a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás felhasználási feltételeinek tervezett megváltoztatásával.

Világszerte felhasználók milliói kapták meg január elején a WhatsApp új felhasználási feltételeiről szóló üzenetet, amely lehetővé teszi a felhasználók érzékeny adatainak Facebookkal történő megosztását, a felhasználási feltételeket pedig záros határidőn belül el kell fogadni

– írja a napi.hu.

Előtérbe kerülnek az alternatívák 

Olybá tűnik a Facebook egyik legnagyobb előnye, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincs róla, a kék-fehér portál mennyi adatot gyűjt tevékenységéről, és azokat hogyan használja fel. Miután ezekre fény derült, a tudatosabb felhasználók máris alternatívákat kerestek.

A Facebook ebből mindössze annyit szűrt le, hogy akkor innentől már a WhatsApp felhasználók adatait is meg kell szereznie a minél nagyobb profit érdekében. Ezzel viszont csak egy újabb elvándorlási hullámot robbantott ki az egyre mohóbb propaganda oldal.

Signal és Telegram 

Az eset egyik legnagyobb nyertese a Signal nevű üzenetküldő alkalmazás, amelyet a múlt héten 8,8 millióan töltöttek le, ahhoz képest, hogy négy héttel korábban még csak 246 ezer volt a heti letöltésszáma. Még Elon Musk, a hatalmas követőtáborral rendelkező Tesla-vezér is ezt az alkalmazást népszerűsítette Twitteren. A tőzsdén a befektetők a nyilatkozat után elképesztőt rántottak az alkalmazással egyébként semmilyen kapcsolatban nem álló, teljesen mással foglalkozó Signal Advance nevű cég részvényein.

A Sensor Tower nevű cég adatai szerint a kriptodeviza kereskedők körében kedvelt, elvileg szintén feltörhetetlen titkosítást használó Telegram üzenetküldő szolgátatást pedig az egy héttel korábbi 6,5 millió letöltést követően a WhatsApp bejelentése utáni héten 11,9 millióan töltötték le, így annak aktív felhasználói száma átlépte az 500 milliót.

Ezzel párhuzamosan a 2 milliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp letöltéseinek száma 14 százalékkal csökkent ezalatt, heti 11,3 millióról 9,7 millióra.

Nyugtat a Facebook 

Zuckerbergék közben próbálják nyugtatni a WhatsApp felhasználókat, mondván az “üzeneteik továbbra is ugyan annyira titkosak maradnak, mint eddig”. Ez persze nem túl megnyugtató egy olyan cégtől, melynek feje elismerte, a moderátorok hozzáférnek a felhasználók személyes beszélgetéseihez, viszont arról semmilyen feljegyzés nem készül, hogy ezen hozzáférésükkel hány alkalommal éltek, és mely felhasználók beszélgetéseit vizsgálták és miért.

Valójában a WhatsApp felhasználási feltételei már 2016 óta lehetővé teszik a cég számára, hogy felhasználóik adatait megosszák a Facebookkal. Az új szabályozással mindössze annyi változott volna, hogy bizonyos fizetési és tranzakciós adatok is a Facebookhoz kerültek volna.

Tiltakozik a fogasztóvédelem 

Fogyasztóvédelmi szervezetek szerint klasszikus fogyasztói átverésről van szó. Egy amerikai online hirdetési szövetség, a Digital Content Next vezetője szerint a Facebook 2014-ben a WhatsApp megvásárlásakor azt ígérte, semmilyen adatot nem osztanak meg az anyavállalattal, erről azonban rövidesen kiderült, mint oly sok más ígéretük, ez is nettó hazugság volt csupán. A szövegség felhívta a figyelmet, hogy

Amerikában és az EU-ban nagyon sok eljárás és per van folyamatban a Facebook ellen a fogyasztói adatok titkosságának megsértése miatt.

Fotó: MTI/EPA

További híreink

A skótok és az angolok isszák le magukat a leggyakrabban

Faragó Dániel

Érkezik a huszonnégy karátos arany borítású PlayStation 5

Irányi Dániel

Rengeteg előfizetőt vesztett a Netflix a “pedofilgyanús” film bemutatása óta

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen