16.7 C
Budapest
2021. szeptember 19., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A fehérvári NATO híradó század katonái rangos elismerésben részesültek

Sokadszorra érdemelte ki a NATO szakmai szervezete, a Kommunikáció és Információ Rendszer Csoport (NATO Communication and Information System Group, NCISG) úgynevezett „alegység díját” a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred bázisán települt és egyúttal a NATO parancsnoki struktúrájához tartozó Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század.

A nemzetközi és fehérvári kapcsolatokkal egyaránt rendelkező alegységet az a megtiszteltetés érte, hogy néhány hete parancsnokuk, Németh Sándor őrnagy átvehette Hans Folmer dandártábornoktól, az NCISG parancsnokhelyettesétől a rangos elismerést, a járványhelyzetre való tekintettel videokonferencia keretében – tette közzé a Honvédelem.hu.

„Különösen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Karel Mazanek alezredes, a 3. NATO Híradó Zászlóalj parancsnoka – amely Lengyelországban, Bydgoszcz-ban található, és amelynek a magyar század is része – javasolta alegységünket a szóban forgó díjra. Erre egy tavalyi évben, az ott végrehajtott “Trident Jupiter” elnevezésű gyakorlat érdemesített minket, ahol híradó és informatikai kapcsolatokat biztosítottunk. A díj már csak azért is fontos számunkra, hiszen a helyszínen rajtunk kívül számos NATO tagállam képviseltette magát”

– értékelte a kitüntetést Németh őrnagy.

Mint írják, a különböző műveleti területeken telepített NATO erők zavartalan kommunikációját biztosító, több mint tízéves múlttal rendelkező század egyike a Magyarországon telepített NATO erőknek: különlegességük, hogy alegységük a NATO parancsnoki struktúrájába teljes mértékben integrálódott.

Fő feladatukként egy-egy NATO vezetési ponthoz létesítenek különböző híradástechnikai eszközöket és szolgáltatásokat. A század 2010-ben még a székesfehérvári híradó és vezetéstámogató ezred állománytáblájának része volt, kiválasztási folyamatuk az alakulatból egészen 2012-ig tartott.

Azonban adminisztratív szempontból még mindig magyar századról beszélünk, mivel ezen a vonalon a fehérvári ezredhez kötődnek, csakúgy, mint a pénzügyi és bizonyos logisztikai támogatások terén.

Feladatköreikről szólva Németh őrnagy az alaprendeltetésükön túl – a NATO gyakorlatokon történő részvétel mellett – a missziós szerepvállalást hangsúlyozta, ez utóbbi köti le ugyanis leginkább energiáikat, ám számukra a misszió inkább kihívást, semmint problémát jelent.

A DCM század a tavalyi évhez hasonlóan idén sem fog unatkozni, sűrű programmal számolnak: tavasszal egy hathetes görögországi, majd egy hazai gyakorlat vár rájuk, később Németországban, az MNDC gyakorlatán mérettethetik meg tudásukat, cselekvőképességüket.

(Fotók: honvedelem.hu/Révész Csaba)

További híreink

Hamarosan még keményebben lép majd fel a Facebook az “álhírekkel” szemben

Irányi Dániel

Csomortányi István szerint állami szintre emelték Romániában a magyarellenességet, de lesz székely autonómia

Kemény János

Petrás János: Nyugtával dicsérjük a napot

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen