10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A fideszes Pócs János attól tart, a magasabb bérek elüldöznék a multikat Magyarországról

Van egy műsor a jászsági térségi tévében Képviselő Infó címmel, amelyben minden hónapban egyszer a térség országgyűlési képviselőjét, Pócs Jánost hívják meg, akinek – bejátszott óraketyegés mellett – a nézők által feletett kérdésekre kell válaszolnia. Elhíresült egy korábbi adása is a műsornak, amelyben a politikus arra a kérdésre, hogy a térségben miért csak a forint gyengül a valuták közül, azt válaszolta: „az tud romlani, csökkenni, ami magas volt, ez lenne a forint, miközben a térség valutái eleve alacsonyan voltak, nem tudtak csökkenni”. A legújabb adásban kifejezetten erős mondatai voltak Pócsnak – vette észre a 444.

A műsorvezető az adás elején összefoglalta, mi mindent történt az előző egy hónapban: katatörvény, összeomló magyar forint, energiaválság, rezsiemelkedés, viták az EU-val, súlyos aszály, itt a háború félelme folyamatosan, miközben a covid-járvánnyal is beindult a riogatás. Pócs János szerint ez csak a rossz dolgok felsorolása, de emlékeztetett arra, hogy

a lehetőségekhez képest mindig minden válságból a lehető legjobban jöttünk ki, most is ez lesz.

Volt egyeztetés a katatörvényről

Pócstól megkérdezték, miért nem egyeztettek a katások tönkretételéről a törvény meghozása előtt, mire a képviselő közölte:

volt egyeztetés, négy hónappal ezelőtt, úgy hívták: választás.

A fideszes képviselő szerint az emberek nagyon jól tudták, hogy válság van, a háborút, az energiaválságot koordinálni, kezelni kell, és pontosan erre adtak felhatalmazást a Fidesz-kormánynak.

A műsorvezető arra is rákérdezett, miért nem a NAV ellenőrizte, ki dolgozik bújtatott foglalkoztatott, és ki nem. Pócs János erre azt válaszolta, pontosan ez történt. Állítása szerint a NAV vette észre a szabálytalanságokat, ám – a kisembereket mindig oly lelkesen bírságoló intézmény ezúttal – a szabálytalanul működő nagyvállalatok figyelmeztetése, és szankcionálása helyett elment árulkodni a kormánynak, akik meghallgatva az észrevételeket, “kiszűrték a visszaéléseket”, és most már minden rendben működik.

Most fog a fekete gazdaság megtisztulni. Ezekkel a döntésekkel

– jelentette ki.

Ettől függetlenül, megérti a felháborodást. Mint mondta:

ha én minden évben adok magának egy dinnyét, akkor mindig örül neki. De ha idén adok egyet, és kiderül, hogy nagy volt az aszály, ezért visszakérem, akkor sokkal jobban megsértődik rám, hogy azt az egyet visszavettem, minthogy minden évben adtam. A kata-ügyben is ez történt.

Szóbakerültek az egyetemi professzorok is, akik szerint elhibázott gazdaságpolitikai döntés volt a rezsicsökkentés, mert nem a gazdaság igazi fejlesztésére költöttek pénzt, hanem inkább erre. Ahelyett, hogy európai szintre emelkedtek volna a bérek, inkább mesterségesen alacsonyan tartották az árakat, és elhittük, hogy jobban élünk.

A gázszerelőből lett képviselő szerint komplex gondolkodásra az egyetemi professzorok többsége sajnos nem alkalmas.

Tisztelet a kivételnek, de az egyetemi professzorok mégiscsak egy nyomon látják a világot. Szokták mondani, hogy valaki, aki a disznóvágásra csak a vacsorára érkezik, de gőze sincs, hogy mennyi moslékot kellett adni a disznónak, mire abból hurka lett

– jelentette ki Pócs. Szerinte nem volt káros és fölösleges a rezsicsökkentés, mert 2012 óta ezermilliárdokat hagyott az emberek zsebében. (Még akkor is, mikor a piaci ár alacsonyabb volt, mint a kormány „rezsicsökkentett” árai – a szerk.)

Gyarmat vagyunk, és ez jó nekünk

Sokat elmond a neoliberális gazdaságpolitikát folytató Fideszről, hogy Pócs szerint

azért nem lehetnek európai bérek, mert akkor a nagy cégek elmennének az országból, és nem lennének munkahelyek.

A „munkaalapú társadalomban” addig van munka, míg a külföldi multi itt van, hogy éhbérért dolgoztassa a magyar munkavállalót. Mondjuk, a magyar kisvállalkozók ellehetetlenítésével és földbeadóztatásával, valóban csak a milliárdokkal támogatott, valamint adókedvezményeket élvező multik tudnak csak több száz embert foglalkoztatni.

Ha pedig nincs elég magyar dolgozó, aki éhbérért is dolgozna, akkor a kormány törvénymódosítással segíti a harmadikvilágbeliek betelepítését.

A műsorvezető végül megkérdezte, hol van az oroszoktól ötödáron kapott gáz? Pócs válaszul kifejtette, Németországban nem lehet klímát és fűtést használni, és lesz Magyarországon gáz, de nem olyan áron, hogy fegyvereket szállítunk Ukrajnának.

A képviselőt szembesítették egy fényképpel, ami az interneten kering. Eszerint gyakorlatilag az összes európai országban olcsóbb a gáz köbmétere, mint amit a kormány kitalált, mint piaci ár:

Pócs azonban nem kívánt foglalkozni holmi neten keringő adatokkal. Szerinte a kormány “hosszú évek alapos tanulmányozása és számítása” után állapította meg mind a piaci árakat, mind az átlag fogasztást.

A teljes adás:

További híreink

A ló[email protected] is majdnem előkerült az Országgyűlésben

Szabó Norbert

Dúró Dóra mutatta be a Mi Hazánk vattai képviselőjelöltjét

Kemény János

Brexit: ha nem születik megállapodás, vámok lesznek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben