17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A Fővárosi Önkormányzat megszünteti a 153 éves Főkertet

A szakmaközi szervezet meghallgatása nélkül szünteti meg a Fővárosi Önkormányzat a 153 éves múltra visszatekintő Főkertet, ezzel semmibe véve saját hangzatos jelszavaikat az autonómiáról és decentralizációról.

A döntésről Megyeri Szabolcs kertész számolt be Facebook-oldalán. Mint írta:

A Főkert a kertész szakma egyetlen (köz)bástyája, mely egyben büszkesége és féltve őrzött kincse is. Szakmai műhely, amely nélkül nincs kertész társadalom.

Megyeri sérelmezte továbbá, hogy még a szakmabélieknek is a hírekből kellett megtudniuk, hogy más cégekkel (FKF, Főtáv, Temetkezési vállalat stb.) összeolvasztják a Főkertet, mert – a városvezetés állítása szerint – a vírus miatt spórolni akarnak. A kertész szerint ez önmagában is nonszensz, hiszen a Főkert éves költségvetése 4.3 mrd ft, ami “értelmezhetetlenül kevés”. Ráadásul az összevonás több évig is eltarthat, miközben a koronavírus miatti válság nem egyenlő egy 2008-hoz hasonló gazdasági válsággal, vagyis – jó esetben – az egy éves kiesést a magyar gazdaság 1-2 év alatt behozza. (Kivéve persze, ha kitalálják, hogy a koronavírus évekig velünk marad, és ezért még 3 év múlva is így kell élnünk, ahogy most – a szerk.)

A Főkert tagja a Magyar Díszkertészek Országos Szövetségének, mely 2018 óta szakmaközi szervezet.

Megyeri felhívja a figyelmet egy Európai Uniós jogszabályra, mely értelmében a döntéshozóknak kötelességük a szakmaközi szervezet véleményét kikérni, a döntésüket velük együtt meghozni.

Érdekes, hogy az Uniót annyira méltató baloldali vezetés az, ami ezt a jogszabályt figyelmen kívül hagyja.

A döntés miszerint a 153 éves Főkertet megszüntetik, nevét, önállóságát, preztizsét elveszti, hogyan értelmezendő a gyakran hallott alapértékekkel, mint az autonómia vagy a decentralizáció?

– teszi fel a kérdést a kertész.

Olcsóbb nem lesz, de a beszerzések központosulnak: kinek mi jut eszébe erről?

Megyeri szerint a Főkert beolvasztása, autonómiájának erőszakkal történő felszámolása súlyos politikai tévedés, mely beláthatatlan következményekkel jár majd a kertész szakma számára.

Ahol pedig a zöld szakma veszít, ott veszít az egész közösség, a szebbre, zöldebbre vágyó társadalom is.

A teljes bejegyzés és az erről készült beszélgetés hanganyaga itt található:

A Fővárosi Önkormányzat megszünteti a 153 éves Főkertet

– A Főkert a kertész szakma egyetlen (köz)bástyája, mely egyben…

Közzétette: Megyeri Szabolcs kertész – 2020. november 30., hétfő

További híreink

Kiszorította az LMBTQP-felvonulást az Andrássy útról a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Az ukrán nagykövet már így is nagyon hálás Orbánéknak, de fegyvereket is kérni akar Magyarországtól

Faragó Dániel

Orosz Bernadett hamarabb áll bíróság elé, mint aki összeverte

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen