20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A “jogvédők” szerint felháborító, hogy Pakisztánban kasztráció járhat a nemi erőszakért

Jogvédők felháborodottan fogadták Pakisztánban azt az új törvényt, miszerint a nemi erőszak elkövetői kémiai kasztrációval büntethetők, úgy vélik, ez “egy összetett probléma sommás megoldása”.

Arif Alvi pakisztáni elnök kedden írta alá a törvényt, amelyet az egyre több csoportos nemi erőszak és gyermekmolesztálás miatt dolgoztak ki, és fogadott el a parlament. A jogszabály megalkotásához valószínűleg az az eset adott nagy impulzust, amelyben egy anyát gyerekei szeme láttára többen megerőszakoltak egy autópályán.

A törvény külön törvényszékek felállítását írja elő a nemi erőszakot elkövetők felelősségre vonására, a halálbüntetés kiszabását is lehetővé teszi, és négy hónapban maximálja az ilyen perek lefolytatásának hosszát.

A pakisztáni törvényalkotási rend szerint a parlament által megalkotott, majd az államfő által aláírt törvényeket a parlamentnek még egyszer kötelezően jóvá kell hagynia ahhoz, hogy véglegessé váljanak, és a kormánynak négy hónapja van arra, hogy ezt kérje.

Jogvédő szervezetek és sok ügyvéd azonban nem tartja jónak a törvényt, azt mondják, a probléma összetett, ezért komplexen kell kezelni, egymagában a büntetés megszigorítása nem fog javítani a helyzeten, ha vele párhuzamosan nem teszik hatékonyabbá a bűnvádi eljárási rendet és az igazságszolgáltatást.

A pakisztáni emberi jogi bizottság egyik tisztségviselője porhintésnek nevezte a törvényt, szerinte az csak bonyolultabbá teszi a problémát, és nem foglalkozik azokkal az esetekkel, amelyekben az elkövető peren kívül meg akar egyezni az áldozattal, vagy megfenyegeti, hogy vonja vissza feljelentését.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/pixabay)

További híreink

Karácsony Gergely: Joe Biden “hozzánk is szól”

Varga Lilla

Csökkent Németország lakossága

Faragó Dániel

Csúfos bukás és atomizáció: a balliberális ellenzék bukása

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben