15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Tudomány

“A katonák tömeges oltását nem titkoljuk el, csupán nem reklámozzuk”

Amerikában az aktív katonai szolgálatot teljesítők 68 százaléka kapott már minimum egy dózisnyi vakcinát, miközben az amerikai lakosság átoltottsága csak 49%-on áll.

A koronavírus és a hozzá kapcsolodó biztonsági szabályok nagyban rontják a világ legerősebb hadseregének mobilitását, márpedig az USA külpolitikája jórészt erre épül.

Ezért is sürgeti az amerikai katonai szakértők többsége, hogy a hadsereg ütőképességének és elrettentő erejének fenntartása érdekében minél hamarabb rendeljék el a kötelező oltást a katonák között.

Azok, akik nem kérik az oltást, semmilyen büntetésben nem részesülnek, sőt ugyanúgy végezhetik mindennapi munkájukat az amerikai hadseregben. A katonaság vezetői viszont szinte könyörögnek beosztottjaiknak, hogy vegyék fel az oltást. Az ok amiért még nem rendelték el központilag a katonák beoltását, az lehet, hogy Amerikában az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hivatalosan csak a vakcinák vészhelyzeti használatát engedélyezte. Amíg nincs meg az FDA teljes jóváhagyása, jogilag nem kötelezhetik a katonákat az oltás felvételére. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke egyelőre szintén nem kívánja bárkinek is kötelezővé tenni az oltást.

Magyarországon a katonák az elsők között kaptak lehetőséget az oltás felvételére, bár itt sem volt kötelező. Sokan felháborodtak azon, hogy akár a tanárok, idősek vagy a postások előtt is kaptak oltást a honvédek. Ezt a Honvédelmi Minisztérium azzal magyarázta, hogy itthon a katonák ugyanúgy a frontvonalban harcolnak a vírus ellen, ahogy azt az egészségügyben dolgozók teszik.

A Honvédelmi Minisztérium oltási kommunikációjának protokolljában az szerepel, hogy

“a katonák tömeges oltását nem titkoljuk el, csupán nem reklámozzuk”.

Az egészségügyben dolgozók számára már bevezették a kötelező oltást, de egy javaslatnak köszönhetően hamarosan más területeken is szankcionálható lesz a beoltatlan munkavállaló. 

A magyar katonák esetében az oltás kötelezővé tételéről még nem esett szó, de a rendőröknél ez már felmerült.

A honvédségnél jelenleg csak belső kommunikációs kampányokkal dolgoznak a katonák meggyőzésén.

(Magyar Jelen-444-Military Times)

További híreink

Mi Hazánk: ne büntessék a kistermelőket

Kemény János

Hazánk több pontján is érezték a földrengést

Varga Lilla

Felavatják az Összetartozás emlékhelyét Budapesten

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen