2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

A kínai elnök úgy osztotta ki Kanada miniszterelnökét, mint egy kisiskolást

Meglehetősen paprikásra sikeredett az idei G20 találkozó. Kína elnöke, Hszi Csin-ping ugyanis végre szemtől szembe kérhette számon a kanadai miniszterelnökön, Justin Trudeu-on annak megbízhatatlanságát. 

Az eset kiváltó oka egy korábbi zártkörű beszélgetés volt a két vezető között. Hszi Csin-ping sérelmezte, hogy Trudeu a bizalmas beszélgetés számos pontját kiszivárogtatta a sajtónak. Ezt szemtől szembe meg is mondta Kanada miniszterelnökének:

Minden, amiről beszéltünk kiszivárgott a sajtóhoz. Ez rendkívül illetlen. A diplomácia nem így működik.

Hszi Csin-ping felháborodása nem csak azért volt érthető, mivel valóban nem szép dolog zártkörű beszélgetéseket kiteregetni a nyilvánosság elé, hanem azért is, mivel a kínai miniszterelnök megszokhatta már, hogy a kanadai sajtó mindig készségesen kiszolgálja a kínai érdekeket, legyen szó akár a Covid eredetének elkendőzéséről, akár a kommunizmus elől elmenekült kínai polgárok üldöztetéséről.

A kanadai politikust jól láthatóan meglepte ez a nyíltság, amivel a kínai elnök számonkérte, így zavarában csak pár, feléjük gyakran puffogtatott közhelyet tudott benyögni. Mint fogalmazott: “mi Kanadában hiszünk a szabad, nyitott és őszinte párbeszédben.”

Ezt az a miniszterelnök állítja szemrebbenés nélkül, aki korábban terroristáknak nyilvánította a kötelező Covid-oltás ellen tüntető tömegeket, befagyasztotta bankszámláikat, és letartóztattatott mindenkit, aki segítette a tiltakozókat akár üzemanyaggal, akár élelemmel. S miután a tömeg megérkezett a fővárosba, hogy személyesen megbeszélje a dolgot a miniszterelnökkel, Trudeu rendkívüli bátorságáról tanúbizonyságot téve elmenekült, és egy kényelmes kis óvóhelyen várta ki, míg lecseng a népharag.

Ettől függetlenül a “szabadság” és “nyitott, őszinte párbeszéd híve”, Justin Trudeu azt ígérte kínai partnerének: “a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy konstruktívan együtt tudjunk dolgozni, de lesznek dolgok, amikben nem értünk egyet. Önnek is meg kell…”

Itt már elfogyott Hszi Csin-ping türelme, félbeszakította Justin Trudeu-t, és közölte vele, ha együtt akarnak dolgozni a jövőben „ahhoz először létre kell hozni az együttműködés alapvető feltételeit” – majd faképnél hagyta Kanada miniszterelnökét, aki néhány pillanatig bámult maga elé, majd zavartan elkódorgott.

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem marad le!

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben