2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

A kormány szerint nem fognak hiányozni az oltatlan tanárok

A kormány nem számít komoly működési problémákra az oltást elutasító pedagógusok kényszerszabadságolása miatt – vélekedett Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár.

Maruzsa a Népszavának hozzátette, bízik abban, hogy minden tanár beoltatja magát, de egyébként nem tart attól, hogy összeomlana a rendszer.

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban […] Vagy most sikeresen lezárjuk az iskolák megvédésének a folyamatát, és a következő félév is jelenléti oktatással működhet, vagy sokkal több zárásra kerülhet sor a következő hónapokban” – tette hozzá az államtitkár a kötelező oltást indokolva.

Az 5–11 év köztiek oltásáról beszélve Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott, hogy egyelőre a korosztályban lévő 600 ezer gyermek közül viszonylag keveset oltottak be, de nem meglepő, ha a szülők egy kicsit kivárnak. „A köznevelésben tanuló 12 évesnél idősebbek 55 százaléka van beoltva a legutóbbi statisztikák szerint, ez egy egész jó adat, de az alsóbb évfolyamokban ennél szerintem alacsonyabb lesz” – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha az iskolaigazgatók dönthetnének a digitális oktatás elrendeléséről az operatív törzs helyett, Maruzsa Zoltán azt mondta: erre elvi kérdésként tekintenek, mivel a minisztérium szeretné látni, hogy mi történik az iskolában. Ráadásul „egy iskolaigazgató nem járványügyi szakember”, ezért szerinte célszerűbb ezt a döntést az operatív törzsre bízni helyettük.

Az interjúban az is szóba került, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sztrájkot hirdetett azután, hogy sikertelenül zárultak a kormánnyal a kötelező oltásról, illetve a béremelésről folytatott tárgyalásaik. A szakszervezetek szerint a kormány képviselői nem értették meg, hogy mekkora a baj a közoktatásban. Maruzsa Zoltán most azt mondta, hogy a pedagógusok követelései gyakran változnak, és korábban már kaptak átfogó béremelést, jövőre pedig a 10 százalékos pótlékemelésnél nem tudnak többet nyújtani. 

Higgye el, nem döngeti nálam háromezer igazgató az ajtót, mert minden járványügyi döntést ők szeretnének meghozni

– fogalmazott az államtitkár.

(index)

További híreink

Az ukránoknak szánt pénz nyomában

Kemény János

“A magyar föld nem eladó!” – Vagy mégis?

Kemény János

Végrehajtómaffia – Miért nincs napirenden a kar új elnökének megválasztása?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben