22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Külföld

“A közrend megzavarásának kockázata”- Franciaországban 2 év börtön járhat a kamionos tüntetőknek, Brüsszelben is betiltották a demonstrációt

Betiltotta a párizsi prefektúra a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő francia szabadságkonvoj hétvégére tervezett tüntetéseit a fővárosban, a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva.

“Különleges intézkedések lesznek életben a csomópontok blokádjainak megakadályozására, egyebek mellett helyszíni bírságolás és a tiltás megszegőinek előállítása”

– olvasható a rendőrség csütörtöki közleményében.

Az oltottsági igazolást ellenzők a közösségi oldalakon jelentették be, hogy az Ottawa városát blokád alá vett kanadai kamionos megmozduláshoz hasonló tiltakozást szerveznek szombatra Párizsba. A Facebookon és a Telegramon szerveződő csoportoknak hétfőn már 23 ezer tagjuk volt, céljuk széles körű országos megmozdulás szervezése “az alapjogok és a szabadságjogok tiszteletben tartatására”.

Több konvoj is elindult szerdán a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót.

A Convoy France  mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra.

A rendőröket határozottságra kérő prefektúra arra figyelmeztette a tiltakozókat, hogy

a közlekedés akadályozása két év szabadságvesztéssel

és 4500 eurós pénzbüntetéssel sújtható, s a gépkocsikat lefoglalhatja a rendőrség, a járművezetők jogosítványát pedig akár három évre is felfüggesztheti. Betiltott tüntetés szervezőjét hat év szabadságvesztéssel és 7500 eurós pénzbüntetéssel lehet sújtani, a résztvevőkre pedig 135 eurós bírság szabható ki.

“Franciaország ugyanakkor az egyik olyan európai ország, ahol a legkevesebb korlátozó intézkedés van még érvényben” – magyarázkodott a kormányszóvivő.

Időközben a  belga szövetségi és a regionális kormány, valamint a főváros vezetése is betiltotta a demonstrációt Brüsszelben.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter, Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, és Philippe Close brüsszeli polgármester hivatala csütörtök délben bejelentette: szövetségi, regionális és helyi szinten is megtesznek mindent a belga főváros blokádjának megakadályozására.

A közös közlemény szerint a szövetségi rendőrség a belga határon ellenőrzi a Belgiumba belépő járműveket, és kiszűri azokat, melyek demonstrálni érkeznek. A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat.

(MTI nyomán)

További híreink

Egy nap alatt több mint 800 jogosítványt vontak be a rendőrök Romániában

Kemény János

Siklóson, majd Pécsett is kirabolt egy boltot, a rendőrök elfogták (video)

Kiss Albert

Bevégeztetett: az új kancellár bevándorlóországként tekint Németországra

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen