3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

A legnagyobb műanyagszemét-kibocsájtók szabotálják az új egyezményeket

Hiába áll az ENSZ-tagországok közül egyre több a műanyagszemét-krízis elleni küzdelem mögé, ha a legtöbb egy főre jutó műanyagszemetet kibocsátó két ország: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság még formálisan sem mutatott hajlandóságot a kibocsátás csökkentésére.

Noha ezekkel az “egy főre jutó” statisztikákkal aligha kapunk hiteles képet a legnagyobb szennyezőkről, hiszen például Kína, vagy India népessége okán akár négyszer annyi szemetet is beleszórhat a tengerbe, akkor se kerülne fel a dobogóra.

Ennek ellenére természetesen vitathatatlan, hogy mind Nagy-Britannia, mind az USA (és főleg azok nagyvállalatai) éllovas a környezetszennyezésben. És a lobbistáknak köszönhetően egyikük sem akar tenni ellene, hiába tette világossá az ENSZ-tagországok több mint kétharmada, hogy új környezetvédelmi megállapodásra van szükség.

Az új egyezmény hasonló lenne a párizsi klímaegyezményhez vagy a montreali jegyzőkönyvhöz, ami az ózonréteg pusztulását kívánja megelőzni.

Az Egyesült Királyság fontolóra venné, hogy támogasson egy új, globális egyezményt, viszont azt is támogatná, ha legalább a meglévő egyezményben foglaltakat sikerülne betartatni. Mert, hogy jelenleg ez sem működik. Így viszont felmerül a kérdés:

Mégis mi értelme van megkötni egy szerződést, amit betartatni sem tudnak?

Az ENSZ környezetvédelmi csoportosulásának műanyagszennyezés ellen 2017-ben felállított csoportja kijelentette, hogy a jelenlegi nemzetközi jogi szabályozás hatástalan és fragmentált. Minden eddigi erőfeszítés arra irányult, hogy az óceánok műanyagtartalmát csak 7 százalékkal csökkentsék.

elobolygonk.hu nyomán

További híreink

Rendszerellenes demonstrációvá alakult a lezárások miatt kirobbant tüntetéssorozat Kínában

Irányi Dániel

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben