7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Egyéb kategória Hírek Tudomány

A második oltás után a felére csökken a Pfizer “hatékonysága”

A különböző oltóanyagok hatékonyságáról sok írás jelent már meg, a napokban a Magyar Orvosi Kamara a maszk viselésének ismételt kötelezővé tételét javasolta még azoknak is, akik be vannak oltva.

A vakcinákról tudományos és politikai vita is van, hiszen a készítmények hosszú távú hatása továbbra sem ismert.

Ezúttal az Az Oxford Egyetem a BioNTech/Pfizer, valamint az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát hasonlította össze legújabb viszgálatában. 2020 decembere, valamint az idén augusztus közötti adatokat elemezték, mintegy 700 000 brit páciens segítségével, így már a delta variánst is számításba tudták venni. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy

a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken.

A kutatás azt mutatta ki, hogy a Pfizer hatékonységa hónapról hónapra csökken. Négy hónap elteltével akár 50%-al is kevesebb védelmet nyújt.

Túl jó eredménnyel az AstraZeneca sem büszkélkedhet, az ő vakcinájuk a második oltás után 68 százalékos hatékonyságú, három hónap elteltével ez a hatékonyság 61 százalékra csökken.

A kutatók azt is megállapították, hogy az oltás nem akadályozza meg, hogy a vírust átadjuk másoknak.

További híreink

Egy nyíregyházi parkban rabolta ki, rugdosta meg az ismerősét

Kiss Albert

Todt: remélem, Schumacher még állhat nyilvánosság elé

Dunai Tibor

Ismét drágul a benzin

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen