11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Tudomány

A Metallica-ról neveztek el egy mélytengeri rákot

Torben Riehl, a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum mélytengeri kutatója a féregszerű rákfajnak a Macrostylis metallicola nevet adta – írja az Élő Bolygónk.

A legfeljebb 6,5 milliméterre növő rák egy Mexikó és Hawaii közötti területről származik. A rákfaj szélsőséges körülmények között él, 4100-5000 méteres mélységben, teljes sötétségben szemek és színpigmentek nélkül. Az állat élőhelye mangánrögökben gazdag, amelyek fő alkotóelemeik, a mangán és a vas mellett olyan értékes fémeket tartalmaznak, mint a réz, a kobalt és a nikkel, valamint a ritka földfémek.

Erre utal az elnevezésben a -cola végződés, mely a tudományos nyelvben „fémlakót” jelent.

Riehl elmondta, hogy az amerikai zenekar nagy rajongójaként egész életét végigkísérték a Metallica slágerei és zenéje, ezért akart az új faj elnevezésével a heavy metal banda előtt tisztelegni.

(Elő bolygónk, Fotó: Raph_PH/Wikimedia Commons)

További híreink

Ez a tél más volt, mint a többi a klímakutatók szerint

Szabó Norbert

Lehet-e kombinálni a különböző koronavírus-oltások két adagját?

Faragó Dániel

Újabb “szakértő” szerint lesz “elképesztően veszélyes” a negyedik hullám

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen