22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt

A Mi Hazánk felszólítja a kormányt, hogy nemzetközi szervezetekkel karöltve gyakoroljanak nyomást Kínára

A Mi Hazánk elvárja a kormánytól, hogy emelje fel szavát az ázsiai “nedves piacok” bezárása érdekében mondta Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője.

Rámutatott a közelgő Föld világnapjára is, amely hangsúlyosabb aktualitást ad a problémának. Elmondta, a kutatók megállapították, hogy a koronavírus Kínából, azon belül pedig egy vuhani “nedves piacról” terjedt el.

– Ennek az volt az oka, hogy ezeken a “nedves piacokon” mindenféle vadállatot nyersen, valamint házi kedvenceket, kutyákat és macskákat étkezési célra árultak. Valószínűleg ebből a közegből, az egyik denevérfajtának a megfertőződésével, a tobzoska állaton keresztül jutott emberbe – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a Mi Hazánk rendkívül fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet,

hogy ez nem etikus, és nemcsak az európai, de a világ valamennyi hagyományával, gasztronómiai szokásával ellenkezik, hogy milliószámra ontják magukból ezek a piacok a nyers vagy feldolgozott macska- és kutyahúst.

De a politikus arra is emlékeztetett, nem ez volt az első eset, hiszen már évekkel ezelőtt lokalizálódott a SARS vírus Ázsiában. Sok egészségügyi szakember felhívta a figyelmet, hogy ennek a világjárványnak még egyáltalán nincs vége, és amennyiben hasonló tendencia folytatódik az ázsiai országokban, ezeknek az állatoknak az elfogyasztásával, bármikor kitörhet egy harmadik SARS vírus.

Éppen ezért felkéri a kormányt, próbáljanak nemzetközi fórumokhoz fordulni, az ENSZ-hez és világszervezeteihez, hogy

szólítsák fel Kínát, tiltsák be a vadállatok étkezési célú felhasználását, és azonnali hatállyal szüntessék be a macska- és kutyahús evést is, És ezzel együtt természetesen a “nedves piacokat” is számolják fel.

– Továbbá próbáljanak meg nemzetközi nyomást gyakorolni Kínára, hogy a vuhani területekre engedjék be a nemzetközi kutatókat és egészségügyi szakembereket, hogy megismerhessük a részleteit, valójában ez a járvány hogyan is alakulhatott ki – fogalmazott.

Az Elemi.hu tudósítója azt kérdezte, annak tudatában, hogy hazánkban is jelentősebbnek mondható kínai kisebbség él, esetükben van-e információ, hogy ezt a fajta gyakorlatot Magyarországon is folytatnák és milyen veszélyeket rejthet magában?

A tavalyi évben több állatvédelmi szervezettel vette fel a kapcsolatot, melyeknek részéről ő maga is hallott olyat, hogy nemcsak a jelenlegi közegészségügyi előírásokat nem tartják be az ilyen ázsiai konyhát üzemeltető vállalkozók, hanem azt a gyakorlatot folytatják, ami Európában nem igazán megszokott.

Szerinte akár a kutya- és macskahús fogyasztása is jellemző lehet, bár nem biztos benne, hogy tömeges mértékben, viszont van tudomása arról, hogy a fekete piacon igen könnyen hozzá lehet jutni ezekhez és bizonyos körökben előszeretettel élnek is vele. De bízik benne, a járvány lecsengése után erőteljesebben fogják az ilyen vállalkozásokat is vizsgálni.

További híreink

“Cseh Katalin cégügyei azt mutatják, hogy szükség van a harmadik útra”

Faragó Dániel

Kábítószer birtoklás miatt előállították M. Richárdot

Irányi Dániel

Olaszország szerte robbantak ki tüntetések az oltási igazolás bevezetése ellen

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen