25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

A nagy Youtube botrány!

Bő egy hét múlva, június 1-én lép életbe a Youtube új botrányos adózási szabályzata, amely kimondja, hogy a tartalomgyártók a megszerzett bevételeikből fizessenek adót az Amerikai Egyesült Államok részére, azon megkeresett összegek után, amelyeket a tartalomgyártó az amerikai IP címekről megnézett videói után kapott.

Ez már alapvetően botrányos, ugyanis egy magyar tartalomgyártónak (énekesnek, humoristának, vagy köznyelven bármely youtubernek) teljesen természetes módon lehetnek amerikai IP címről lévő nézői. Akár egy kint élő magyar, vagy esetleg olyan európai ember aki VPN-t használ (más ország IP címéről jelentkezik be az internetre). Az USA ezen nézettségek alapján el kívánja lopni a bevételek 30(!) százalékát! (A nemzetközi gyakorlat az, hogy ahol a pénz lecsapódik, ott adóztatják meg. Azaz ha a megkeresett összeg megjelenik kifizetésként a magyar tartalomgyártó bankszámláján, akkor a NAV hajthatja be az adót.) De az igazi botrány csak ezután következik! Az a youtuber, aki nem vallja be az amerikai W-8-as adózási formanyomtatványon, az amerikai adóhatóság felé, az amerikai IP címekről megnézett videói utáni bevételeit, annak az összes Youtube-on kapott bevételének 24 százalékát ellopja az amerikai állam, adózás címszóval.
Egy magyar (vagy európai) ember természetesen azt sem tudja, hogy a W-8-as adózási lapot, hogyan kell kitölteni, vagy hogyan kell benyújtani az amerikai adóhatóság részére, így nagy valószínűséggel a bevételei közel negyedének búcsút mondhat.
A Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a kényes témák feszegetésével foglalkozik, hanem frappáns megoldási javaslatokat is letesz az asztalra. Jelen esetben, mivel az USA hatalmi szóval elveszi a tartalomgyártók pénzének jelentős részét, azonnal követeljük a Magyar Államtól, hogy tegye adómentessé minden magyar állampolgár számára a Youtube-ról származó bevételét!
Erre már létezik jogszabály: Magyarország és az Egyesült Államok közötti kettős adózást elkerülő egyezmény van érvényben (2010. évi XXII. törvény). Tehát ha egyszer már megfizettük az USA felé az adót, akkor a Magyar Állam nem adóztathat, vagyis a konkrét esetet tekintve, ha az Egyesült Államok a tartalomgyártótól már elvette a bevétel 24 százalékát, akkor ebből a megcsonkított összegből a magyar állam már nem vehetné el a 16+15%-os magyarországi adót!

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint a digitális óriáscégeket szolidaritási adó fizetésére kell kényszeríteni, illetve elérni, hogy ezek a cégek és az Amerikai Egyesült Államok ne tudjanak plusz terheket tenni a magyar tartalomgyártókra, ezzel ellehetetlenítve a szórakoztatóipar nagy részét.

Fazekas László
(Fotó: www.hwsw.hu)

További híreink

Gulyás: megszűnik az ingyenes parkolás

Varga Lilla

Farkas Flórián bocsánatot kért (videó)

Faragó Dániel

Meghalt 3 beteg, 3641-re nőtt a fertőzöttek száma

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben