19.7 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Belföld

A pénzügyminiszter mellőzéséről rendelkezett a kormány

A legújabb rendelet szerint a következő bő két hónapban úgy használhatják fel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) teljes költségvetési maradványát “a veszélyhelyzetből eredő, a kulturális ágazatot érintő hátrányos következmények enyhítése érdekében kulturális támogatási célokra”, hogy ehhez az államháztartási törvénytől eltérően “az államháztartásért felelős miniszter hozzájárulása nem szükséges” – vette észre a hvg.hu.

Noha a kedvezményezetteket és támogatási célokat továbbra is a kormány egyedi döntésekkel határozza meg, a kormányüléseken pedig Varga Mihály pénzügyminiszter is rendszeres résztvevő, az ilyen egyedi döntések végrehajtása a következő két hónapban kizárólag Kásler Miklós kezében lesz, aki a támogatás részletes feltételeinek meghatározására, továbbá a támogatott célok megvalósítása szakmai beszámolójának ellenőrzésére ideiglenes szakmai kollégiumot hoz létre.

A kormány a döntést a vészhelyzeti felhatalmazással élve hozhatta meg. Az NKA-pénzmaradványból támogatható kulturális örökségvédelem alá nem eső, de kulturális célú építési beruházás, és felújítás is, továbbá az ötös lottó játékadójából “működési támogatás nem csak az ágazati minisztérium irányítása, valamint felügyelete alá tartozó állami fenntartású intézmények számára nyújtható, hanem fenntartótól és működési formától függetlenül bármelyik kulturális szervezet részére” a törvényben megszabott 10 százalékos limitet meghaladóan is.

Az elvi döntéshez azonban nem társul semmi konkrétum, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem tudni mely szervezet mennyi pénzt fog kapni ezen “rendkívüli eljárás” keretében.

 

További híreink

Drogot találtak Szájer József hátizsákjában

Irányi Dániel

Karácsony szakértője: a keresztelést be kell tiltani, a Don-kanyarban elesett magyar katonák nem hősök

Irányi Dániel

A Mi Hazánk hatályon kívül helyezné a trianoni békediktátumról szóló törvényt (videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen