21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Bűnügy Kiemelt

A saját pásztorbotjával verték halálra az ózdi csordást a “fiatalok”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt három fiatalkorú férfi ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és kifosztás bűntette miatt.

A vádirati tényállás szerint

a bűncselekmény elkövetésének időpontjában az egyik vádlott betöltötte a tizenhatodik életévét, míg a két másik vádlott tizenkettedik életévét betöltötte, de tizennegyedik életévét még nem.

A vádlottak közül a legidősebb gyermekvédelmi lakásotthonban volt elhelyezve, ahonnan rendszeresen szökésben volt, így a cselekmény napján, 2018. augusztus hónap végén is.

A vádlottak a délutáni órákban a tartózkodási helyéül szolgáló lakókocsinál Ózd külterületén felkeresték a szarvasmarhák terelésével foglalkozó férfit.

A sértett adott nekik 1 000 Ft-ot és elküldte őket bort vásárolni. 600 Ft-ért hoztak két liter bort, a sértettnél még a zsebében tartott pénztárcában maradt 650 Ft. Mindannyian fogyasztottak a borból, valamint a lakókocsiban lévő pálinkából, melynek során a sértett súlyosan lerészegedett.

Az italozás közben a lakókocsiban beszélgettek, zenét hallgattak, majd a sértett a szarvasmarhákat elhajtotta egy, a közelben lévő domboldalra, ahová a vádlottak is követték. Ekkor a legidősebb vádlottnál volt a sértett 1,5 méter hosszú és 5 cm átmérőjű pásztorbotja, míg két másik vádlott-társánál szintén volt egy-egy bot, ezekkel segédkeztek az állatok terelésében.

A sértett és a vádlottak között vita támadt, ezért

mindhárman a csordásra támadtak, és a botokkal, illetve ököllel is több esetben közepest el nem érő erővel fején és felső testén megütötték.

A csordás az ütésektől a földre esett, majd a hátára fordult, ekkor

az egyik vádlott nagy erővel, legalább 5-6 alkalommal megtaposta a mellkasát.

Ezután abbahagyták a bántalmazást, és a legidősebb vádlott – anélkül, hogy ez korábban szándékukban állt volna – a még életben lévő, de vérző és nyöszörgő sértett zsebéből kivette a pénztárcát 650 Ft készpénzzel, amit átadott társának.

Visszamentek a lakókocsihoz, amelyből mintegy 3 000 Ft értékben különféle élelmiszereket tulajdonítottak el, majd az esti órákban az elvett pénzből bort vásároltak, és egy rokonuknál hajnalig mulatoztak.

A sértett a bántalmazások következtében a helyszínen meghalt, életét az időbeli szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

Az eszközös és eszköz nélkül történő agyonverése az átlagost meghaladó testi és lelki gyötrelemmel járt. Az elszenvedett állcsonttöréssel és sorozat bordatörésekkel járó sérülések és a halál beállta között közvetlen oksági összefüggés áll fenn.

Az ügyészség a tizenhatodik életévét betöltött vádlottal szemben fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabását és közügyektől eltiltást, míg a tizenkettedik életévüket betöltött vádlottakkal szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta.

További híreink

Greta Thunberg kérdőre vonta Joe Bident

Irányi Dániel

Trianon 101: látványos koreográfiával készül estére a Carpathian Brigade

Faragó Dániel

A lakosság támogatná az élet és a gazdaság fokozatos újraindítását

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen