7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

A svéd kormány elismeri a gyermekekkel köttetendő házasságot, ha “különleges okok állnak fenn”

A svéd kormány megszavazta azt a törvénytervezetet mely eltörölné a házasságkötéskor megjelölt 18 éves alsó korhatárt, és lehetővé tenné a gyermekházasságot, ha “különleges okok állnak fenn” – írja egy helyi svéd lap.

A kormány ezt a javaslatot egy másikkal igyekezte palástolni, melyben kimondják, a poligámia továbbra is tiltott Svédországban, ugyanis a svéd kormány meglátása szerint a többnejűségben “sérül a nemek közti egyenlőség”, hiszen ez az intézmény hátrányosan érinti a nőket, ami ellentétes a svéd törvényekkel – állítja az igazság- és bevándorlásügyi miniszter, Morgan Johansson.

Szerinte azonban az, hogy hogyan kell kezelni azokat a migránsokat, akik gyermekekkel kötöttek házasságot, már egy “jóval érzékenyebb kérdés”.

Három éve a svéd jobboldal minden gyermekekkel kötött házasságot érvénytelenített. A most regnáló baloldali koalíciós kormány tagjai azonban egyetértenek abban, hogy vannak “kivételes esetek”, amikor a gyermekházasságot a svéd jog is elismerheti.

Hillevi Larsson, szociáldemokrata képviselő 2018-ban így érvelt a gyermekházasság mellett: “ma is élnek olyan fiúk és lányok az országban, akik svéd állampolgárok, együtt élnek, szexuális kapcsolatot létesítenek egymással, gyermeket nemzenek és nevelnek”.

Ám végül a jobboldal sikeresen elkaszálta a kezdeményezést, és a kiskorúval köttetendő házasság törvénytelen maradt. Egészen mostanáig.

Az új törvény kimondja, a 18 év alattival kötött házasságot érvényesnek kell tekinteni, ha azt idegen országban, annak törvényeit betartva kötötték. Ezen felül külön kitér külön a gyermekházasságra, ami “speciális esetekben” elfogadható. Hogy mi számít “speciális esetnek”, arról a törvényhozók mindössze annyit mondtak: majd a bíróságok eldöntik. Vagyis a törvény hatálybalépését követően minden gyermekházasságot a svéd bíróság egyesével meg kell vizsgáljon és el kell bíráljon. (Kérdés persze, milyen ítéleteket várhatunk egy olyan testülettől, amely számára a csoportos nemierőszak is jó, ha 200 óra közmunkát megér.)

Svéd nőjogi szervezetek élesen bírálták a kormány törvénytervezetét, ugyanis szerintük nem létezhet olyan “speciális körülmény”, ami legitimálna egy gyermek-, vagy kényszerházasságot.

További híreink

Vágó István a nyugdíjasok halálával viccelődik

Dunai Tibor

Demenciában szenvedett Sean Connery, a halál megváltást jelentett számára

Irányi Dániel

Nem birka keresztények, hanem templomos lovagok vagyunk – interjú a Hatvannégy Vármegye társvezetőjével

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen