18.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemeltKülföld

A szankciók működnek: Ursula szerint minden EU-tagállamnak vissza kell fognia a gázfogyasztását

Ursula von der Leyen szerint elérkezett a vég: a politikus megfogalmazta, hogy itt az ideje annak, hogy a mostani válsághelyzetben a tagállamok közösen lépjenek fel és vállaljanak egymással szolidaritást a gázfogyasztásuk visszafogásával. 

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy minden EU-s tagállamnak egységesen 15%-kal kellene visszafognia a felhasznált gáz mennyiségét.

Az Európai Bizottság új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. A 15%-os visszafogás már augusztustól érvényben lenne egészen 2023 márciusáig.

A vészforgatókönyv másik eleme a szolidaritás. Mivel a tagállamok között vannak olyanok, amelyeknél roppant magas az orosz gázkitettség, ezért fontos, hogy a tagországok – szükség esetén – kisegítsék egymást – érvelt az Európai Bizottság elnöke.

Felhatalmaznák továbbá a bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

Az ugyancsak megszólaló Frans Timmermans is azt hangsúlyozta, hogy a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, vagyis a teljes orosz gázszállítás leállására. A bizottság alelnöke szerint is éppen ezért kell már most, a rekkenő nyári hőségben felkészülni a télre, mert ha nem lépünk időben, akkor bizony nagyon valószínű, hogy hiány lép majd fel a szükséges energiahordozókból.

Az ukrán külügyi szóvivő szerint nem az embargó feloldását kéne követelni, hanem a hetedik szankciós csomagot érvényesíteni.

A Kreml gázválságot hozott létre Európában, hogy aláássa az európai országok jólétét

– reagált a magyar miniszterelnök korábbi szavaira Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette:

Magyarország miniszterelnökének nem akkor kellene felszólítania az Oroszország elleni szankciók megszüntetésére, amikor az orosz hadsereg hidegvérrel öl ukrán gyerekeket Vinnicjában, Harkivban, Nyikolajivban és más városokban, épp ellenkezőleg, fokozni kellene az agresszió megfékezésére irányuló lépéseket. A háború kezdetéért és folytatásáért kizárólag Oroszország a felelős. És csak az garantálhatja, hogy Ukrajna, Magyarország és egész Európa visszatérhessen a normális élethez, ha közös erővel és összefogással a békére kényszerítik Oroszországot.

(index nyomán, fotó: Miniszterelnöki Hivatal)

További híreink

Jakab Péternek megint nem sikerült befejeznie a parlamenti felszólalását

Kemény János

Macron szerint Franciaországnak “sokszínűbb” utcanevekre van szüksége

Irányi Dániel

Trump elbocsátotta a választások biztonságáért felelős ügynökség igazgatóját

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben