9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

A székelyföldi magyarság még a román átlagnál is jóval szkeptikusabb az oltásokkal kapcsolatban

A székelyföldi magyarság a legszkeptikusabb a koronavírus elleni oltással szemben Romániában, derül ki a Bálványos Intézet kutatásából. Az erdélyi magyarságról reprezentatív mintán készült telefonos közvélemény-kutatás szerint.

Míg Romániában a felnőtt lakosság 53 százaléka kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást, addig Székelyföldön csak a lakosság 39 százaléka oltatta be magát.

Romániában a teljes nagykorú népesség 28 százaléka zárkózik el kategorikusan az oltástól. Ez az arány az erdélyi magyarok között 24 százalékos, a Székelyföldön viszont 40 százalékos. A közvélemény-kutatás eredménye szerint

a románok 32, az erdélyi magyarok 35 és a székelyföldiek 40 százaléka tekinthető vírusszkeptikusnak. 36, 31, illetve 44 százalék véli úgy, hogy az oltás nem jelent hatékony védelmet a járvány ellen.

A vizsgálat nem részletezte, mit ért “vírusszkeptikus” alatt. Valószínűleg itt arról lehet szó, hogy a megkérdezettek egy jelentős része úgy vélte, a fertőzésnél jóval veszélyesebb a média által gerjesztett hisztéria.

A kutatók nem találtak egyértelmű magyarázatot a székelyföldiek hozzáállására. Kiss Tamás szociológus szerint az ottani alacsony oltottsági adatokat talán a háziorvosok viszonyulása magyarázhatja.

Míg Romániában a megkérdezettek 46 százalékát az oltás beadatására bíztatta a háziorvosa, ez az arány a székelyföldiek esetében csupán 24 százalékos.

MTI nyomán – Kiemelt kép forrása: adriaholiday.hu

További híreink

Késsel szúrta hátba a tanárát, a rendőrök elfogták

Szabó Norbert

Irán bosszújától retteghet a világ

Dunai Tibor

Több késszúrással ölte meg az édesanyját, majd hívta a rendőröket

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen