28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

A Szeviép per körüli bírósági botrány fokozódik

Ki szignálja ki a büntetőügyeket a Szegedi Törvényszéken? Az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége!

Aki ezt hinné, hogy a Szeviép-ügy másodfokú eljárása kapcsán a bírói tanács tagjainak összeférhetetlenséget jelentő kapcsolatait, érintettségét már nem lehet fokozni, az téved. Ma megmutatjuk, ki dönti el a Szegedi Törvényszéken, hogy melyik bírói tanács, melyik büntetőügyet tárgyalja. A mai történet egy házaspárról (vagy élettársakról – de ez részletkérdés) szól. A férfi az egyik Szeviép-vezér, a vádlottak padján helyet foglaló egyik vádlott, P. László ügyvédje, mellesleg a szegedi önkormányzati ügyekben eljáró jogi képviselő, tehát Botkáéknak is dolgozik. A nő, az ügyvéd párja, gyermekének édesanyja pedig a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője,  tehát az a bírósági vezető, aki a törvényszékre érkező ügyeket a bírói tanácsoknak kiszignálja. 

Amikor a felmentő Szeviép ítélet után az első összefüggéseket feltártuk és a Szegedi Törvényszék be nem jelentett összeférhetetlenségeiről a sorozatunkat elkezdtük, még mi sem láttuk az egész rendszert, minden szereplőt, de azt sejtettük, hogy talán mindaz, amire teljesen véletlenül bukkantunk rá, egy az ügyet ismerők szerint is igen csak megdöbbentő ítélet kapcsán, talán csak a jéghegy csúcsa. Az már most biztos, hogy sorozatunk nem ér véget az eredetileg tervezett három résznél.

EZT ÍRTUK EDDIG

Csak, hogy átvegyük, meddig is jutottunk eddig a Szeviép-ügyben felmentő ítélet hozó bírói tanács kapcsán: a tanács két tagja jó eséllyel maximálisan összeférhetetlen az üggyel, hiszen lekötelezettjei annak a szegedi önkormányzatnak, amelynek a vádlottak házi beszállítói – és akkor itt a társadalmi felháborodást, politikai visszhangot nem is vettük számításba, csak a konkrét papírokra vésett tényeket. Az egyik bírónő, dr. Nóvé Ágnes és férje a tulajdonosa egy építőipari cégnek, amelyik sok százmilliós munkákat kapott a szegedi önkormányzattól. A tanácsvezető bírónő, az éppen most nyugállományba küldött dr. Kovalcsik Éva Katalin meg 12,4 millióért vehetett meg az önkormányzattól 2015-ben egy teljesen felújított 100 négyzetméteres lakást a szintén teljesen felújított sétálóutcán, a város legszebb szecessziós épületében, a Wagner-palotában.

BOTKA LÁSZLÓ ÉS HIVATALA ELISMERTE A BÍRÓNŐ CÉGÉNEK PÉNZELÉSÉT 

Eddig csak a közbeszerzési értesítőből és az önkormányzat vagyonkezelőjének közérdekű adatok közé elpakolt táblázataiból tudtuk, hogy komoly összegeket fizettek ki Botkáék a Szeviép-ügy előtt a bírónő cégének. Védekezési kísérletükben, amit a szeged.hu honlapra töltöttek fel és amit már az Index is átvett, ők maguk is elismerik. Azt pontosan nem tudtuk, hogy Nóvé Ágnes bírónő és férje cége mekkora összeget kapott a várostól, mert a nagy, egymilliárdos projektben egy másik céggel közösen nyerték el a közbeszerzésen a kivitelezést. Hála a jobboldali sajtót célba vevő közleményüknek, most már tudjuk. Azt írják, “Picit talán túlzás Botka László cégének nevezni az Éptárkert”, majd felsorolják, melyik másik önkormányzatok adtak még munkát az ÉPTÁRKER Kft-nek.

Az összeférhetetlenségről persze egy szót sem írnak, ahogy Kovalcsik bírónő lakásáról sem. Az ez ügyben küldött megkeresésünkre sem a jegyző, sem a polgármester nem válaszolt. Egy fontos szám viszont, ha nem is a kérdésünkre adott válaszukból, de kiderült. A bírónő és férje építőipari cége csaknem 800 milliót kapott Szeged önkormányzatától. A fent látható felsorolásból még egy dolog látszik, hogy egyetlen egy önkormányzat nem fizetett annyit az ÉPTÁRKER-nek, még több munkára sem, mint Szeged. Ezen túl azt se felejtsük el, hogy Nóvé Ágnes nem a többi településen, hanem Szegeden bíró, és a szegedi önkormányzat beszállítóinak ügyét tárgyalta, nem Mórahalomét vagy Baksét… Botkáék védekezése tehát olcsó hárítás és terelés a lényegről, miszerint több szálon is kötik magukhoz, lekötelezik a szegedi bírókat, akik a számukra fontos emberek ügyeit tárgyalják. 

A BÜNTETŐÜGYEK KIOSZTÓJA KÉTSZERESEN IS ÖSSZEFÉRHETETLEN A SZEVIÉP-ÜGYBEN

Szegedi Törvényszék honlapján részletes tájékoztató olvasható arról, hogy az ügyelosztási rendet a törvényszék elnöke határozza meg, amit az OBH utasításban megfogalmazott elvekre, a bírói tanács és a kollégiumok véleményének ismeretében, az elnök a következőképpen  határozta meg a 2019-es évre: az egyébként hosszú, több oldalas jogi szövegben, amely ügytípusokra, fokozatra, témákra bontja az ügyeket, az elosztás rendjéről az áll, hogy “a Büntető Kollégium esetében ügykiosztásra jogosultak – beleértve a helyettesítést is: dr. Nagy Andrea, igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró” A szabályozás hosszas taglalásából az is világosan kiderül, hogy ha valamiért kizárt a szabályokból adódó ügyelosztó személye, akkor az elnöknek kell módosítani azt. Eláruljuk, hogy dr. Nagy Andrea köztudottan nem más, mint dr. Szilágyi János ügyvéd párja, gyermekének édesanyja. Hogy ez miért érdekes? Mert Szilágyi János a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjának, P. Lászlónak az ügyvédje. Szilágyi János ügyvéd ráadásul P. László egyetlen védője, aki végig képviselte a dúsgazdag vállalkozót a büntetőügyben, majd tartotta a védőbeszédeket, legutóbb december 10-én, a másodfokú eljárásban, ahol védence felmentését kérte.

ÉS ÚGY IS LETT…

De Szilágyi János nem csak a Szeviép-vezért képviseli és ezért teljesen abszurd, hogy a felesége, élettársa osztotta ki az önkormányzatnak lekötelezett bíróknak másodfokon az évtized egyik legdurvább gazdasági büntetőügyét. Szilágyi János maga is a Botka-féle önkormányzat embere. Több olyan szerződést is találtunk, amelyen Szilágyi János szerepel a szegedi önkormányzat  cégeinek képviselőjeként. Szilágyi János a jogi képviselője a Környezetgazdálkodási Kft-nek és a Szegedi Vásárcsarnok és Piac Üzemeltető Kft-nek.

Részlet, egy szerződésből

Az ügyvéd képviselte az önkormányzat cégét többek közt a nagy botrányt kiváltó Mars téri piac ügyben.

Részlet a Mars téri piac üzemeltetését ellátó 100 százalékig önkormányzati tulajdonú cég és Szilágyi János ügyvéd úr közötti szerződésből

A dr. Nagy Andrea bíró és Szilágyi János ügyvéd kapcsolatára már korábban is felfigyelt a sajtó, igaz, akkor érdekes módon a most mélyen hallgató balliberális média, élen a hvg.hu-val kiáltott összeférhetetlenséget, és próbálta azt a Fideszre kenni, mintha Szilágyinak a kormánypárthoz lenne bármi köze… A furcsa bírósági párossal próbálták igazolni, hogy a röszkei terrorista, Ahmed. H. pere mennyire átpolitizált.

A SZEVIÉP-ÜGYBEN BIZTOSRA MENTEK?

Hogy az ügyelosztás problematikáját tovább fokozzuk, rámutatunk még egy érdekességre. A Szegedi Törvényszék megkeresésünkre küldött válaszából derül ki, hogy az ügyet 2. Bf. tanácsra szignálták ki.  Rákerestünk a törvényszék honlapján a 2. Bf. tanácsra, amelynek tagjai az ott fellelhető adatok szerint dr. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró, dr. Nógrádi Beáta törvényszéki bíró és dr. Kemenes Krisztián. Dr. Nóvé Ágnes építőiparban vállalkozó dr. Nóvé Ágnes bírónő sehol…

Forrás: Szegedi Törvényszék

Persze több okból kifolyólag is lehet változtatni a tanács összetételén, erről viszont a válaszában megfeledkezett a törvényszék – csak a kiszignált tanácsot említették. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért változott meg a tanács összetétele, dr. Nógrádi Beáta helyett miért Nóvé Ágnes ítélkezhetett a Szeviép-ügyben? A Szegedi Törvényszék holnapján elérhető ügyelosztási rend szerint, azért az elnök felel. Ha bármilyen okból az ügyelosztásra kijelölt bíró személyén változtatni kell, az is ebbe a körbe tartozik, tehát elnöki felelősségi kör. A Szegedi Törvényszék elnökének, ha más nem is, a családi-kapcsolati összeférhetetlenségnek nyilvánvalónak kellett lennie. Ha pedig a törvényszék vezetőjének személyes felelőssége is felmerül, akkor mennyiben várható eredmény egy olyan belső vizsgálattól, amit ő maga vezet?

Folytatása következik?

Forrás: Pesti Srácok

További híreink

Csoportelső a magyar válogatott!

Dunai Tibor

A Szent Korona a legújabb kutatások tükrében a Fekete István Szabadegyetemen

Faragó Dániel

Te mennyit tudsz az 56-os forradalomról? – KVÍZ

janositamas

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben