2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Külföld

A szíriai kormány lefoglaltatta Aszad befolyásos unokafivérének vagyonát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat utasítást adott az államfő gazdag unokafivére, Rámi Mahlúf és családja vagyonának lefoglalására – közölte a Reuters hírügynökség kedden egy kormányzati dokumentumra hivatkozva, amelybe betekintést nyert.

A május 19-én keltezett és a szíriai pénzügyminiszter által aláírt utasítás szerint az intézkedés Rámi Mahlúf feleségére, és gyerekeire is kiterjed. Az iratban az áll, hogy az óvintézkedésként foganatosított lefoglalás a szíriai távközlési hatóság felé fennálló tartozás biztosítékaként szolgál.

Rámi Mahlúf, aki egykor Aszad belső köréhez tartozott, a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, a Syriatel tulajdonosa. Az utóbbi időben azonban összetűzésbe került a hatóságokkal cége tartozásai miatt.

Mahlúf eddig három online videóban szólalt meg a vitával összefüggésben, és ezekben egyenesen Bassár el-Aszadhoz fordult segítségért vállalata megmentése érdekében. Legutóbbi, vasárnapi üzenetében azt állította, hogy lemondásra szólították fel a Syriatel vezetői tisztségéből.

A damaszkuszi vezetés szerint a Syriatel 134 milliárd szíriai fonttal (25 milliárd forint) tartozik az államnak.

Mahlúf kedden közzétett egy május 18-i keltezésű levelet, amelyben tagadta a távközlési minisztérium vádjait a Syriatel meg nem fizetett licenszdíjai körül kialakult vitában.

Az üzletember anyai ágon unokatestvére Aszadnak és kulcsfontosságú szerepet játszott az elnök hadikiadásainak fedezésében a 2011 óta tartó polgárháborúban. Mahlúf egyaránt szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáján. Vállalatbirodalma a távközlésen túl kiterjed az építő- és az olajiparra is.

Szakértők szerint a példátlan nyilvános huzavona évtizedek óta az első nagyobb szakadás lehet a szíriai kormányzó eliten belül, amely 1970-ben Háfez el-Aszad államcsínyével került hatalomra.

Forrás: MTI

További híreink

Állatkínzás miatt felfüggesztett szabadságvesztés

Dunai Tibor

Betiltottak egy újabb szélsőjobboldali csoportot Németországban

Szabó Norbert

Drogtermesztő és terjesztő csapatot fogtak (videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen