21.8 C
Budapest
2021. augusztus 5., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

A török belügyminiszter szerint még csak most jön a java

Hamarosan jelentősen felduzzadhat a Görögországba bejutni próbáló migránsok száma – figyelmeztetett Süleyman Soylu török belügyminiszter szombaton.

A tárcavezető a kelet-törökországi Elazigban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Görögországba átjutott migránsok száma elérte a 143 ezret.

Athén ezzel szemben azt állítja, hogy sem a szárazföldön, sem a tengeren nem engedi be területére a migránsokat.

Ez csak a kezdet. Ami eddig történt, az még semmi – mondta Soylu, aki szerint a kedvező időjárás miatt egyre többen indulnak majd Görögország felé.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök korábban halottnak nevezte az Európai Unió és Törökország által 2016-ban megkötött menekültügyi egyezményt. A kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Recep Tayyip Erdogan török elnököt hibáztatta a megállapodás zátonyra futásáért.

Határozottan visszautasítjuk Micotakisz miniszterelnök feltételezéseit

– írta Fahrettin Altun, Erdogan kommunikációs igazgatója a CNN-hez eljuttatott válaszában. Az Európai Unió nem tartotta be ígéreteit – állította Altun, aláhúzva, hogy Ankarának nem volt más választása, mint áthelyezni figyelmét az Európába tartó migránsok feltartóztatásáról a szíriai helyzetre.

Soylu arra számít, hogy a kedvező időjárás és a Marica határfolyó alacsony vízállása miatt egyre többen kelnek majd útra Görögország felé. A belügyminiszter elmondta: Törökország fokozta biztonsági intézkedéseit a határon, hogy megakadályozza a migránsok visszatoloncolását.

Eközben Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetéséért felelős biztos szombaton azt mondta: kevesebb lehet a törökországi menekültek ellátására felajánlott uniós pénzügyi támogatás összege, és attól függően folyósítják, hogy Ankara betartja-e a menekültügyi egyezményt. Sok iskolát, óvodát és kórházat építettek a menekülteknek, és ezeket nem kell újra finanszírozni– mutatott rá Hahn a Die Welt című német napilapnak. A biztos aláhúzta: Brüsszel kész kiterjeszteni a támogatást, de csak akkor, ha Ankara felhagy a zsarolással és a fenyegetőzéssel.

Ankara február 28-án bejelentette, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög-török határon azóta szinte mindennaposak az összecsapások. Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására. Athén közölte, hogy március 15-től csökkenti a menedékkérőkre fordított kiadásokat.

Forrás: MTI; Fotó:MTI/AP/Jánisz Papanikosz

További híreink

Kína megtisztítja a nyugati elemektől az oktatását

Kiss Albert

„Lassan mondom, hogy Bukarestben is megértsék: lesz Székelyföldnek autonómiája!”

Kemény János

Szíria teljes területén megszűnt az áramszolgáltatás egy időre egy gázvezetéken történt robbanás miatt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben