35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
HírekKiemeltKultúra

A történelem rocksztárja, aki Hollywoodban ír történelmet

Koller Zsolt történész az Egyesült Államokba készül előadásokat tartani a magyar késő középkor Hunyadi-korszakáról. Ez önmagában is érdeklődésre számot tartó esemény, a történésszel készült interjúnkból azonban messze jelentősebb, történelmi súlyú fejlemények derülnek ki. Koller Zsoltot elsőként az elemi.hu szólaltatta meg.

Úgy tudjuk az amerikai Smithsonian Intézet sosem adott még otthont ilyen előadásnak. Hogy kerül oda Koller Zsolt és kutatásai?

2005 óta a hadtörténeti, hadi-archeológiai kutatásaim eredményét rendszeresen fogadják az Egyesült Államok-beli kutatóintézetben, valamint az USA Katonai Akadémiáján. Tavaly Prágában volt szerencsém előadást tartani, ahol mint kiderült, Natalie Portman amerikai színésznő is jelen volt. Ő egyébiránt nagyszülői, dédszülői szálon kötődik hazánkhoz és mint az Európai Kulturális és Örökségvédelmi Alapítvány utazó nagykövete volt jelen. Ami számomra a legmeglepőbb, legkellemesebb élmény volt ennek kapcsán, hogy az állva tapsoló közönségem leglelkesebb tagja éppen Natalie volt, aki, mint kiderült rajongója a korszaknak és a magyar történelemnek – különösképpen pedig az én kutatásaimnak. Azóta is kapcsolatban vagyunk, sőt a kisfia – bizton állíthatom – azóta már olyan tudással bír a Hunyadiakról, amelyet megirigyelhet bármely kis magyar kortársa.

A magyar történelem e méltán dicsőséges korszakának hírét ezek szerint Natalie Portman és kisfia teszi világhírré?

Bizonyosan fontos szerepük van benne, ahogy azokban a fejleményekben is, amelyek azóta történtek. Örömmel számolok be ugyanis arról, hogy meghívást kaptam a washingtoni Smitshonian Intézetbe (az USA kormánya által alapított kulturális intézet,- és múzeum-együttes – szerk.), ahol 523 jelenlévő előtt, az amerikai közélet és politika legjelentősebb személyiségei előtt tartok majd előadást konkrétan a Hunyadiak koráról.

Natalie Portman

Volt már ilyen jellegű előadás, ilyen jelentős helyen és ilyen jelentős emberek előtt az Egyesült Államokban? Ez magyar diplomáciai siker?

Nem és nem. Mindenekelőtt büszkén jelentem ki: már ezzel is történelmet írtunk. Azonban nemcsak a Smithonian kért fel, hanem azóta a Columbia és San Diegó-i Egyetemeken is előadássorozatok megtartására kértek fel. Ezek sikeressége magában hordozza annak a – és elnézést, de hangsúlyoznom kell – történelmi lehetőségét is, hogy későbbi nyári egyetemeken szerte az USA-ban választható tanegység lesz a magyar történelem Hunyadi-korszaka. Ez saját történészi-kutatói érdemem, a magyar államnak, a magyar oktatásügynek, avagy külhoni diplomáciának semmi köze nincs hozzá. Sőt. Magam is alig hittem el, de a CNN nemzetközi hírtelevízió egy 16 perces élő interjúra is felkért.

Valóban meglepő! De vajon tényleg meglepő-e, ismerve Hunyadi János és Hunyadi Mátyás történetét, hogy valamilyen formában e korszak a képernyőre kívánkozik?

Nemhogy képernyőre, de máshova is. Akkor most elárulom: idén három olyan találkozóm is lesz, amelyek egyértelműen arra utalnak: filmet szeretnének csinálni Hollywoodban Mátyás király sziléziai hadjáratáról! Felkértek ugyanis külső szakmai konzulensnek Hollywood egyik leghíresebb és legsikeresebb rendezője kérésére. Nevet nem mondhatok, de annyit talán mégis: aki látta a Gladiátor hollywoodi kasszasikert, az tudja kiről beszélek.

Ez történelmi lehetőség a magyar identitás, a magyar történelem és kultúra számára, amelyet Ön és kutatásai alapoztak meg. Mit kezd ezzel a világraszóló sikerrel?

Én egy amerikai újságírói kérdésre korábban, amely azt tudakolta, mi a legnagyobb álmom, azt válaszoltam: a magyar Hunyadi-csoda megismertetése a világgal. Most, hogy ez az álom valóra válik, iszonyú felelősséget érzek, és bevallom őszintén, még nem is dolgoztam fel egészen, azt érzem, hogy fel kell nőnöm ehhez a felelősséghez, amit ez a küldetés jelent mindannyiunk számára.

Joó György – elemi.hu

További híreink

Megszúrtak egy férfit egy budapesti villamosmegállóban

Kemény János

“Ööö, a Mi Ha, Mi Hazánk az aaaa legerősebb ellenzéki párt”- mondta Hann az ATV-ben

Faragó Dániel

Szívizomgyulladást okoz a Pfizer készítménye a 17 év alattiak körében

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben