4.8 C
Budapest
2022. december 7., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A turisztikai szektor azonnali megsegítését követelik az ágazat képviselői

12 pontból álló, Magyarország turizmusát, szállodaiparát, vendéglátását és nemzetközi személyszállítását érintő, soron kívüli, sürgős megoldást elváró javaslatcsomagot adott át Orbán Viktor miniszterelnöknek, Áder János államfőnek, valamint Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjének a Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete. A dokumentumban a szervezet előrebocsájtotta, tisztában vannak a járvány okozta gazdasági nehézségekkel, de ezzel együtt sürgető, hogy a gazdaság fontos szereplőjének számító turizmust ne hagyják figyelmen kívül. Az érdekképviselet nyolc napon belül választ vár a javaslatcsomagra.

Átadták petíciójukat a hazai turisztikai ágazat képviselői, akik úgy érzik, semmilyen érdemi segítséget nem kaptak a kormánytól az elmúlt egy évben, sőt, ehelyett kivéreztetik, ellehetetlenítik őket, segítve ezzel pár NER-közeli cég terjeszkedését.

A Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete által megogalmazott javaslatok közül az érintettek elsőként követelik

a kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által jóváhagyott támogatások és kifizetések teljes nyilvánosságra hozatalát

és felülvizsgálatát a rendkívüli helyzet időszakában és azon kívüli 2020. márciusától számítottan. Ezen túl soron kívüli felülvizsgálatát kérik annak, hogy ki nem kapott támogatást.

– Alkalmazottanként és tulajdonosként is 12 hónapra vetítetten legkevesebb 1,2 millió forint alanyi jogon járó rendkívüli támogatás jóváhagyását követeljük, illetve annak kifizetését 2021. április 30- ig, amelyek messze elmaradnak a kedvezményezettek számára igazságtalanul jóváhagyott és kifizetett összegektől – olvasható a Magyar Jelen által megismert dokumentumban. Hangsúlyozzák azt is, a rendkívüli támogatás jár annak a sok ezer turisztikai vállalkozásnak is, aki a saját céges és/vagy magán tartalékából fizette a dolgozói bérét, tehát azonnal nem az államra hárította át a segélyek kifizetését, hanem a saját költségvetéséből, a megtakarított pénzéből járult hozzá a munkaerő megtartásához.

– Az idei és a jövő esztendőre megköveteljük a támogatások protekcionizmusra épülő kifizetésének szabályozását és mértékét. Az eddigi juttatásokban kivételezett előnyt élvezők, többek között az eddigi rendkívüli kedvezményben részesültek nem kaphatnak további támogatást sem idén, sem jövőre. Számukra is a tisztességes pályáztatás feltétele és nem a protekcionizmus kell mérvadó legyen, előnyt biztosítva a sokkal nagyobb mértékben rászorultaknak, akik az átgondolatlan szakmai és politikai döntések áldozataiként 2021. március 15-ig semminemű rendkívüli juttatásban nem részesülhettek – fogalmaznak a benyújtók, jelezve,

elvárják a rendkívüli helyzetből adódó EU-s támogatás globális elosztásának észszerű és szakmai alapokon nyugvó jövőbeli szabályozását,

hogy az eddig kimaradt turisztikai, szállodaipari, vendéglótipari és nemzetközi személyszállításban vállalkozók számára nyíljon lehetőség a támogatások eléréséhez.

A Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete 2. pontként megköveteli az önhibájukon kívül a vállalkozásokra kiszabott,

jogtalan büntetések és szankciók, végrehajtások felfüggesztését,

az eddigi büntetések jogosságának felülvizsgálatát és indokolt esetben azok eltörlését. – A rendkívüli helyzetekben elvárjuk az észszerű, szakmai egyeztetés útján folytatott szabályozásokat az említett szakmai ágazatokban.

Következő pontban kérik a belföldi utaztatás áfájának 27-ről 5 százalékra történő csökkentését és a kötelező buszos biztosítás árának hatósági maximalizálását.

A fekete és szürke turizmus felszámolása érdekében egy komplex program és akciócsoport felállítását kérik,

és azon egyesületek, non profit szervezetek ellenőrzését, szankcionálást és megszüntetését sürgetik, akik engedély nélkül turisztikai, utazásszervezői és különjárati buszos tevékenységet végeznek pályázati, illetve közpénzen non profit célra megszerzett buszokkal, ezáltal adót, áfát nem fizetnek. – Tényszerű állásfoglalást, tervezhetőséget kérünk március 25-ig a turizmus újraindításával kapcsolatban, beleértve a nemzetközi ki-és beutaztatást is, valamint

a mindenkit érintő kijárási korlátozások megszüntetését, országos nyitást követelünk

– olvasható a következő követelés.

A szervezet kitért a kaszinók, plázák, közétkeztetést biztosító éttermek, irodaházi konyhák és éttermek példáját követve a vendéglátó létesítmények, a szállodák, magánszálláshelyek üzembiztos nyitva tartásának újra szabályozására, működésük engedélyezésének újra gondolására.

A tervezett oltási igazolvánnyal kapcsolatban azt írják,

azonnali tájékoztatást várnak az oltási passzusra vonatkozó tervezhetőségre.

– Az Európa Tanács állásfoglalása alapján nem érheti megkülönböztetés azokat, akik nem oltakoznak, erre vonatkozóan is elvárjuk a határozott állásfoglalást – szögezik le.

A dokumentum kitér a biztosítótársaságokra is, ezen a téren a legmagasabb szintű egyeztetést várják el. – A jelenlegi rendkívüli helyzetben a kormány vállalja fel biztosítékként egy közös vagyoni biztosíték alap létrehozását a 2019. év végén és 2020. évben lefoglalt, jelenleg is függő ügyként kezelt utazások miatt, az utazóközönség védelme, az utazási irodák és alvállalkozóik működése érdekében – fogalmaznak a petícióban.

Utolsó előtti kérésként a Kereskedelmi és Iparkamara, mint a turizmusban is érintett érdek-képviseleti szerv átvilágítását követlik. Végül közlik,

szükség van egy önálló Magyar Turisztikai Minisztérium létrehozására szakmai tanácsadók bevonásával.

– A minisztérium jövőbeli létrehozását követően a Közlekedési Felügyelet munkájának és ellenőrzésének az összehangolása az autóbuszos vállalkozói engedélyek és működési engedélyek kiadásával kapcsolatosan. Kívánatos, hogy a szakmai átláthatóság érdekében a turizmus engedélyezési és ellenőrzési hivatala a jövőben az önálló minisztérium alá tartozzon – olvasható a turisztikai szektor megmentésének érdekében átadott javaslatcsomagban.

 

 

További híreink

Dúró Dóra: ha az EU nem fizet, akkor mi se fizessünk nekik

Faragó Dániel

Van, akinek csak hetedszerre sikerült tankolnia (+VIDEÓ)

Horváth Tamás

Benzininfó: azonnali hatállyal megszűnik az árstop

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben