19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A vírus új fajtája jelent meg egy Pest megyei zsákfaluban, bezárt az iskola

További egy héttel meghosszabbította a digitális oktatást a Nagykovácsi Általános Iskola vezetése, miután a településen megjelent a koronavírus új fajtája, és a beazonosított fertőzöttek száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt napokban. Tekintettel arra, hogy a Pest megyei településen több sokgyermekes család is él, mind az önkormányzat, mind az iskola igyekszik a digitális eszközök terén segítséget nyújtani.

A Pest megyei Nagykovácsiban is megjelent a koronavírus új változata, a jóval fertőzőbb variáns miatt a helyi iskola vezetése már a hét elején a digitális oktatásra történő átállást kérte az Operatív Törzstől. A döntés mögött az állt, hogy a hiányzó tanulók száma elérte a kétszázat, és a pedagógusok jelentős része sem tudta ellátni a feladatát.

Kiszelné Mohos Katalin polgármester portálunkat arról tájékoztatta, hogy az elmúlt héten – elsősorban a gyerekek körében – ugrásszerűen megnőtt a Covid gyanús esetek száma, és a napi 8-12 tesztelés nagy része pozitív. Azonban – mint fogalmazott – pozitív esetek pontos számáról nem kapnak hivatalos tájékoztatást. – A háziorvosoktól és gyerekorvosoktól alkalomszerűen tudunk mindenkit érintő információkhoz jutni, azonban ők annyira túlterheltek a járványból adódó plusz feladatok miatt, hogy naprakész információkat nem áll módjukban rendszeresen megosztani velünk – mondta a polgármester. A település gyermekorvosai egy hete levélben tájékoztatták az iskolát arról, hogy ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma. Mint írták, az elmúlt héten hirtelen újra megemelkedett a pozitív esetek száma, zajlik a 3. hullám. A számok által jelzett gyors terjedésben már feltehetően az új mutáns vírusoknak is jelentős szerepe lehet. Jelezték azt is, vannak már olyan példák, amelyek azt igazolják, hogy pár hónapon belül is lehet valaki ismételten  COVID pozitív, betegségtüneteket produkáló, mert első alkalommal az eredeti vírus okozta fertőzést kapta meg, majd két hónappal később pedig például az Angliából származó mutáns vírus okozott nála megbetegedést. Hangsúlyozták, a teljes védettséget igazából csak az oltás biztosítja a jelenleg azonosított vírusmutációkat ismerve.

Fehér Imre, a Nagykovácsi Általános Iskola igazgatójának tájékoztatása szerint az első körben egy hétre elrendelt digitális tanítást az oktatási államtitkárság további egy héttel meghosszabbította. Az intézmény erre az időre ügyeletet biztosít azon szülők gyermekei számára, akik nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét, és ebédet is lehet kérni. Az étkezést biztosító cég az ételeket dobozban szállítja, és adja ki a családoknak.

Miután a Pest megyei településen nem ritka, hogy egy családban 6-8, vagy akár 10 gyermek is van, az önkormányzat igyekszik segíteni a digitális eszközök biztosításában. Kiszelné Mohos Katalin elmondta, azoknak a családoknak, akiknek szociális helyzetük miatt nehézséget okoz az online oktatáshoz szükséges eszközök beszerzése, az önkormányzat rendkívüli települési támogatással tud anyagi segítséget nyújtani.

Az iskola arra kérte a helyi közösséget, hogy aki fel tud ajánlani laptopot, tabletet, bármit, amit a gyerekek a digitális tanítás során tudnak használni, az iskola titkárságán jelezze. Az eszközöket átvételi elismervény aláírásával osztják szét, majd az online tanulás végén a felajánlók visszakapják.

A településen egyébként három óvoda és bölcsőde is van, ezen intézmények nem zártak be, miután minden ott dolgozó mintavétele negatív lett.

További híreink

Pozitív fordulat: mégis lesz idén nyáron Magyar Sziget

Kemény János

Rálőttek a 8 hónapos kutyára, le kellett vágni a lábát

Kiss Albert

A Dessewffy Kastélyt akarta szétbontani a többszörösen visszaeső

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen