15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek

A zsidó újévet köszöntötte Orbán és Karácsony is

A zsidó újév alkalmából boldog, édes új esztendőt kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi zsidó közösség minden tagjának – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.

A kormányfő ünnepi üzenetét tartalmazó levelet idén is a hazai zsidó szervezetek vezetőinek kézbesítették – tette hozzá.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a teremtett világ rendje szerint a sötétséget felváltja a világosság, a nagy esőzéseket napsütés követi, a keserűbb napok után pedig mindig édesek jönnek. Olyan évtől búcsúzunk most – folytatta -, amely bizony sokat adott baljós fellegekből és sajnos keserűségből is, “ezért bízom abban, hogy a sófár hangja idén egy több örömöt adó időszak kezdetét is jelzi”.

Karácsony Gergellyel (még) nem készült közös, zsinagógában pacsizós kép, Gyurcsány pedig idén nem ünnepelte nyilvánosan a zsidó újévet. Legfeljebb ivott az egészségükre.

 

Ismét összeér a két oldal

Hasonló áhitattal szólalt meg Karácsony Gergely főpolgármester is, aki szerint a fővárosi zsidóság Budapest “szerves részét képezi”. (Ha ezt a radikális jobboldal állítja kissé más szavakkal, akkor természetesen habzó szájjal antiszemitáznak szalonjobbtól szélsőbalig.)

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében tanúbizonyságot tett arról, igencsak behatóan ismeri a zsidó szokásokat. Mint írta: a rós hásáná eredendően csendes és meghitt ünnep, a zsidó közösségek ilyenkor az egész világon számot vetnek az év történéseivel, és reményekkel telve várják az új esztendő beköszöntét.

A koronavírus-járvány nemcsak az emberi kapcsolatokat, hanem a közösségek szolidaritását is próbára tette – írta, kiemelve: most, hogy a járvány elleni küzdelem sikeressége az emberek döntésein múlik, ismét felértékelődik a közösség ereje, hiszen “ezeket a döntéseket nemcsak önmagunkért, hanem szűkebb és szélesebb közösségünk érdekét figyelembe véve kell meghoznunk”.

Hozzátette: egymás tisztelete, az empatikus, felebaráti hozzáállás a másik emberhez nem csak a járvány idején kínálja a túlélés, a megerősödés lehetőségét. Szerinte ez az egyetlen járható út az élhető jövő felé.

Az emberi élet törékenységével, a világ sűrűsödő bizonytalanságaival csak együtt, egymással összekapaszkodva lehet szembenézni – írta a főpolgármester, aki úgy fogalmazott: “ha a hasonlót, ha a közöst keressük a másikban, és nem tesszük ki magunkat a békétlenek szűklátókörűségének, az mindannyiunk boldogulására válik”.

Sána Tová! – zárta sorait.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MTI

További híreink

“Illegális esküvőn” ütöttek rajta a brit rendőrök

Irányi Dániel

Több mint 118 ezren lépték át az elmúlt öt napban a magyar-román határt

Dunai Tibor

Több száz dolgozó hagyhatja el az egészségügyet a szakszervezet szerint

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen