4.4 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Áder- “2022. április 3-ára tűzöm ki” -választási kisokos külhoniaknak, külföldön lévőknek és átjelentkezőknek

„32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.”

-olvasható a köztársasági elnök honlapján.

A választásokhoz tartozó kulcsdátumok: 

1. Levélszavazás – magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezők
A szavazás feltételei:
– a választópolgárnak regisztrálnia, azaz a névjegyzékbe fel kell vetetnie magát. Ezt megteheti online (https://kerelem.valasztas.hu/vareg/KulfoldiCimKerelemInditasa.xhtml), vagy postai úton beküldve a kitöltött formanyomtatványt (https://www.valasztas.hu/documents/20182/211767/Regisztr%C3%A1ci%C3%B3s+k%C3%A9relem+beny%C3%BAjt%C3%A1sa+postai+%C3%BAton/6ca89cc5-641d-46eb-a014-cd138e94c605)
– A névjegyzékbe történő felvétel iránti kérelemnek a választást megelőző 25. napig be kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Azaz: 2022. március 9.
2. Külképviseleti szavazás – külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok
A szavazás feltételei:
– Kérvényezni kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet, amelyben a

külföldön tartózkodó választópolgár kérheti, hogy a tartózkodási hely szerinti

külképviseleten (nagykövetségen, főkonzulátuson) szavazhasson, a

magyarországi lakóhely szerinti jegyzőhöz kell benyújtani.

A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy elektronikusan a

valasztas.hu oldalon keresztül.

 – A külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel iránti kérelemnek a választást megelőző 9. napig be kell érkeznie a jegyzőhöz/Nemzeti Választási Irodához. Azaz: 2022. március 25.
 
3. Átjelentkezők – Magyarországon, de nem az állandó lakcíme szerinti szavazókörben szavazók.
 
– Ebben az esetben a lakóhelye szerinti, helyi választási irodához kell az átjelentkezési kérelmet benyújtani, a település megjelölésével ahol szavazni kíván. (lehet online és postai úton, de csak a választás kitűzése után)
– Az átjelentkezés iránti kérelemnek a választást megelőző 9. napig be kell érkeznie a helyi választási irodához. Azaz: 2022. március 25.

További híreink

“Azért oltatom be magam, mert csak így mehetek koncertre”

Irányi Dániel

“Támogatjuk a zsinagógák és a zsidó vallási terek felújítását, a holokauszt oktatását a nemzeti alaptanterv részévé tettük”

Irányi Dániel

A stílus maga az ember, avagy így beszél egy jobbikos képviselő

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen