8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Áder János: Legyünk hálásak!

– A hagyományos újévi fogadkozások helyett most tegyünk egyetlen komoly elhatározást: azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk az életekért, amiket megmenthettünk és az egymást segítő megható pillanatokért – fogalmazott Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében.

Az államfő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt ez az évforduló nem olyan, mint a többi.

– Hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk

– jelezte, majd felidézte, tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhattunk boldog új évet egymásnak, majd alig telt el néhány hét, és az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel.
Kiemelte, ma már alig van közöttünk, akit ne érintett volna közelről a járvány. – Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük – fogalmazott a köztársasági elnök hangsúlyozva,

szeretnénk feloldani a korlátokat, szeretnénk már visszakapni azt az életet, amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás.

Áder János rámutatott, kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik, orvosok, ápolók, asszisztensek, mentősök hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban.

Meghálálhatjuk ezt valaha is nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak? – tette fel a kérdést az államfő, aki mindenkitől azt kérte, legyen hálás az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percre sem adták fel.
– Legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak – mondta.
Szólt arról is, hálásnak kell lenni a tanároknak, nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat. – Legyünk hálásak a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, a rend őrzőinek, mert miattuk működött és működik az ország.

Legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával.

Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom – kérte.

Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézve azt mondta: becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenért adjatok hálát. – Ehhez kívánok mindannyiuknak erőt, még türelmet, testi-lelki gyógyulást és egészséget az új esztendőre  – zárta beszédét Áder János, akinek újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

 

(Forrás és fotó: MTI)

További híreink

Egy feminista a koronavírusra hivatkozva “törölné el a családot”

Kemény János

Virológus: ígéretesnek tűnik Baranyi Lajos terápiája

Szabó Norbert

A Mi Hazánk megakadályozta az úgynevezett érdi roma központot

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen