16.2 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Aki akarta már beoltatta magát – csökken az oltási kedv Magyarországon

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak több tucat ország küldi el az átoltottságról szóló adatokat. A 12 évesnél idősebb, de a 18 évesnél fiatalabb lakosok “oltásbajnokságát” Belgium vezeti.

Magyarországon ennek a korosztálynak a 38,5%-a kapta meg a vakcinát, az iskolakezdéssel ez az arány jelentősen nőni fog.

A fiatalok oltására a magyar kormány külön kampánnyal nem készült, de augusztus utolsó két napján már az iskolákban is kérhető és beadható a koronavírus elleni védőoltás azoknak, akik az interneten nem tudtak valamilyen okból időpontot foglalni – az igényfelmérést és a logisztikai feladatokat az igazgatóknak kell elvégezniük. A kormányzati koronavírus-portálon megjelent hír szerint ez a két nap kiegészül még szeptember 2-ával és 3-ával, a szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és

az intézményeknek augusztus 25-éig vissza kell jelezniük, hogy kik kérik a Pfizer-oltást, amit az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával adnak majd be.

A teljes lakosságot nézve közel sem állunk már ilyen jól: a harminc ország között a beadott első oltások arányát tekintve 18., a másodikat nézve 15. helyen található Magyarország.
Magyarországon az elmúlt hatekben csökkent az oltási kedv, aki akarta az eddig már beadatta magának a vakcinákat. A harmadik oltást felvevők száma hamarosan eléri a 200 ezret.
Mivel az újonnan oltakozni vágyók száma elenyésző, ezért a kormány azt kommunikálja, hogy Európában elsőként Magyarországon érhető el a harmadik oltás.
Az ECDC által vezetett statisztika szerint Európában az emberek háromnegyede már hozzájutott valamelyik vakcinához, tízből hatan pedig már a másodikat is megkapták. Magyarország esetében ez a két érték 67,2, illetve 63 százalék.
Az oltási kedv csökkenését jól mutatja, hogy Magyarországon 5 687 634 embert oltottak be, közülük 5 501 199-en már a második adag vakcinát is megkapták, ami (az egydózisú Janssent kapókat levonva) azt jelenti, hogy
egy százalék azoknak az aránya, akiknek még esedékes a második oltása.
(24-Magyar Jelen)

 

 

További híreink

Orbán: az ötmillió beoltott a következő cél

Kemény János

Tizenkét izraeli katonát gázolt el jeruzsálemben egy merénylő

Dunai Tibor

Kiadták a figyelmeztetést, csak néhány megyét kerül el az eső

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen